Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial

0
Publicat:

În contextul în care în acest an au loc alegeri în mai multe state europene, printre care şi România, şi chiar şi pentru Parlamentul European, analiştii politici avertizează că cei care candidează ar trebui să aibă în vedere ameninţările hibrid la adresa securităţii globale.

Riscul declanşării unui conflict la nivel mondial este din ce în ce mai mare
Riscul declanşării unui conflict la nivel mondial este din ce în ce mai mare

Într-un moment în care situaţia la nivel global nu a mai fost atât de periculoasă de la apogeul Războiului Rece, Con Coughlin, analist politic pentru The Telegraph, spune că acestea ar putea fi ultimele alegeri înainte de următorul război mondial şi avertizează că politica de apărare ar trebui să intre în calculele oricui candidat responsabil.

Experţii susţin că este esenţial ca apărarea și dotarea forțelor militare și de securitate pentru provocările care ne așteaptă să fie în centrul atenției la viitoarele alegeri generale, indiferent că este vorba despre orice stat din Uniunea Europeană sau despre Parlamentul European.

O analiză asupra ultimilor ani arată că lumea nu s-a mai aflat într-o situație atât de periculoasă de la începutul anilor 1960, când criza rachetelor cubaneze a creat perspectiva reală a unui război nuclear între SUA și Uniunea Sovietică.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 împotriva SUA au avut, fără îndoială, un impact dramatic asupra peisajului global de securitate, chiar dacă, după aceea, accentul principal a fost pus pe organizarea de operațiuni antiteroriste împotriva grupurilor jihadiste, cum ar fi Al-Qaeda.

Poate că Uniunea Sovietică nu mai există, spun analiştii, iar pericolul reprezentat de teroriștii islamiști s-a diminuat, dar apariția unor noi amenințări globale înseamnă că lumea se confruntă astăzi cu o multitudine de provocări, care ar putea duce în cele din urmă la un război la scară largă.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a dat startul celui mai mare conflict pe care l-a văzut Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, dorința președintelui rus Vladimir Putin de a realiza ambițiile imperiale ale Moscovei ridicând riscul unui conflict între puterile înarmate nuclear ale Rusiei și alianța NATO.

Alianțele pe care Rusia pare că şi le consolidează în ultima vreme cu alte regimuri autoritare, cum ar fi China, Iranul și Coreea de Nord, înseamnă că dominaţia de lungă durată a Occidentului pe piaţa mondială se confruntă cu cea mai importantă provocare de la Războiul Rece până în prezent.

În același timp, încercarea Chinei de a rivaliza cu SUA ca superputere mondială incontestabilă în toate domeniile va duce, probabil, la intensificarea disputelor teritoriale în regiunea Pacificului, în special în ceea ce privește Taiwanul. Iar analiza experţilor este confirmată de ceea ce se întâmplă chiar zilele acestea, în cadrul manevrelor militare pe care le desfăşoară China, al căror scop declarat este testarea capacităţii „de a prelua puterea” în Taiwan.

Orice mișcare a Chinei de a invada Taiwanul ar avea ca rezultat, cel mai probabil, sprijinirea de către aliaţi a oricărui răspuns militar întreprins de SUA şi, în acest fel, s-ar ajunge la o generalizare a confruntărilor.

De asemenea, intenţia Iranului de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu şi războiul parcă fără sfârşit din Gaza sunt alte surse potențiale de conflict.

Toate aceste ameninţări hibride la adresa securităţii şi stabilităţii la nivel mondial sunt motive convingătoare pentru care partide politice care vor ajunge la guvernare trebuie să facă din apărare și din modul în care intenționează să mențină țara în siguranță în fața provocărilor viitoare o prioritate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite