Video Presiunile lui Trump asupra Iranului ar putea duce la o schimbare a regimului. Mii de oameni au protestat față de actuala conducere

0
Publicat:

Mii de opozanți ai regimului din Iran au protestat sâmbătă la Paris, alături de ucraineni, cerând căderea guvernului de la Teheran, în speranța că politica de „presiune maximă” a președintelui american Donald Trump ar putea aduce schimbări în țară.

Mai mulți ucraineni au protestat alături de iranieni la Paris FOTO @Maryam_Rajavi_F / X
Mai mulți ucraineni au protestat alături de iranieni la Paris FOTO @Maryam_Rajavi_F / X

Protestul, organizat de Consiliul Național al Rezistenței din Iran (CNRI), cu sediul la Paris și interzis în Iran, are loc în contextul în care doi dintre membrii grupului riscă execuția iminentă, iar alți șase au fost condamnați la moarte în noiembrie, transmite Reuters.

„Vă spunem că sfârșitul vostru a sosit. Cu sau fără negocieri, cu sau fără arme nucleare, vă așteaptă revolta și răsturnarea”, a declarat într-un discurs președinta aleasă a CNRI, Maryam Rajavi.

Persoane din întreaga Europă, aduse adesea cu autocarele pentru acest eveniment, au fluturat steaguri iraniene și au scandat lozinci împotriva guvernului, înconjurați de imagini ce îl ridiculizau pe liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei.

Sute de ucraineni, care acuză Iranul că îl sprijină pe președintele rus Vladimir Putin în războiul împotriva Ucrainei, s-au alăturat protestului.

Irina Serdiuk, 37 de ani, o asistentă medicală devenită interpretă, originară din regiunea Donbas și acum exilată în Germania, a spus că a venit la Paris pentru a lupta împotriva unui dușman comun.

„Sunt fericită să-i văd pe acești iranieni, pentru că ei sunt opoziția. Ei susțin Ucraina și nu guvernul iranian, care oferă arme Rusiei. Suntem împreună, iar într-o zi va fi victorie atât pentru Ucraina, cât și pentru Iran”, a spus ea.

CNRI, cunoscut și sub numele persan Mujahideen-e-Khalq, a fost considerat organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană până în 2012.

Sprijin în interiorul Iranului

Deși criticii pun sub semnul întrebării sprijinul de care se bucură CNRI în Iran și modul în care operează, acesta rămâne unul dintre puținele grupuri de opoziție capabile să mobilizeze susținători.

Mohammad Sabetraftar, în vârstă de 63 de ani, un iranian aflat în exil de 40 de ani și care conduce acum o afacere cu taxiuri în Marea Britanie, a respins criticile la adresa CNRI, spunând că acesta este singura alternativă capabilă să aducă democrația în Iran.

„Ce așteptăm de la domnul Trump sau de la orice politician occidental este să nu sprijine acest guvern. Nu avem nevoie de bani, nu avem nevoie de arme, ne bazăm pe popor. Fără legături cu regimul, fără conexiuni și cât mai multă presiune asupra acestui guvern”, a spus el.

Teheranul cere de mult timp o reprimare a activităților CNRI în Paris, Riad și Washington. Grupul este frecvent criticat în presa de stat iraniană.

În ianuarie, emisarul lui Trump pentru Ucraina a vorbit la o conferință organizată de grup la Paris.

Atunci, el a prezentat planul președintelui de a reveni la politica de presiune maximă asupra Iranului, menită să destabilizeze economia țării și să o forțeze să negocieze un acord privind programele sale nucleare, rachetele balistice și activitățile regionale.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite