Presiuni asupra lui Lukaşenko. G7 îl îndeamnă pe dictatorul de la Minsk să pună capăt „imediat” crizei migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa” FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa” FOTO EPA-EFE

Marile puteri din cadrul G7 au îndemnat joi Belarusul să pună capăt „imedat” crizei migranţilor la frontierele Uniunii Europene (UE) şi îl acuză pe liderul acestei ţări, Aleksandr Lukaşenko, de faptul că încearcă „să deturneze atenţia” de la încălcările sale asupra dreptului internaţional şi drepturilor omului.

Şefii diplomaţiilor Regatului Unit, care deţine preşedinţia rotativă a G7, Franţei, Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi UE „condamnă orchestrarea de către regimul belarus a imigraţiei ilegale la frontierele sale”, se arată într-un comunicat preluat de AFP.

„Cerem regimului să-şi înceteze imediat campania agresivă şi de exploatare, pentru a evita noi morţi şi noi suferinţe”, solicită G7.

„Faptele regimului belarus constituie o tentativă de deturnare a atenţiei de la dispreţul său permanent faţă de dreptul internaţional, libertăţile fundamentale şi drepturile omului, inclusiv ale propriului popor”, denunţă miniştrii de Externe din G7.

Statele membre G7 cer Minskului să acorde organizaţiilor internaţionale „acces imediat şi fără oprelişti în vederea livrării de ajutoare umanitare”.

Ei îşi exprimă solidaritatea cu Polonia, Lituania şi Letonia, în opinia lor victime ale „unei folosiri provocatoare a imigraţiei ilegale”.

Mii de migranţi, originari în principal din Orientul Mijlociu, campează de mai multe zile la temperaturi apropiate îngheţului de-a lungul frontierei belaruso-poloneze, în speranţa de a intra în UE.

Occidentul acuză Minskul de faptul că a orchestrat, începând din vară, acest aflux, ca retorsiune faţă de sancţiunile occidentale impuse regimului Lukaşenko după reprimarea unei contestări istorice a opoziţiei în 2020.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite