Preşedintele ucrainean Poroşenko intenţionează să organizeze un referendum cu privire la aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petro Porosenko FOTO AP
Petro Porosenko FOTO AP

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko intenţionează să organizeze un referendum care să stabilească dacă Ucraina ar trebui să se alăture alianţei NATO, a relatat joi lanţul media Funke Mediengruppe din Germania, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, 54 la sută din ucraineni favorizează acum o astfel de mişcare.

Ucraina şi NATO acuză Rusia că furnizează trupe şi arme pentru a sprijini rebelii separatişti din estul Ucrainei, într-un conflict în care peste 10.000 de oameni au fost ucişi din aprilie 2014. Moscova neagă acuzaţiile.

„Cu patru ani în urmă, doar 16 la sută (din poporul ucrainean) favoriza intrarea Ucrainei în NATO. Acum sunt 54 la sută”, a spus Poroşenko, citat într-un interviu difuzat de grupul media. „Ca preşedinte, sunt ghidat de opiniile poporului meu şi voi organiza un referendum cu privire la problema aderării la NATO”, a precizat el.

El a promis să „facă tot ce poate pentru a realiza aderarea la alianţa transatlantică” dacă oamenii votează în favoarea acestui lucru.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri Rusiei să folosească „influenţa sa considerabilă” cu rebelii pentru a pune capăt luptelor din estul Ucrainei, după un val reînnoit de violenţă.

NATO şi Ucraina au avut o relaţie strânsă încă de la începutul anilor 1990, iar legăturile lor sunt unele dintre „cele mai substanţiale” ale parteneriatelor NATO, potrivit site-ului alianţei.

Cu toate acestea, orice mişcare NATO de a admite Ucraina ar declanşa tensiuni cu Rusia, care declară că NATO a încălcat deja promisiunile anterioare prin admiterea Poloniei şi a altor ţări din Europa de Est în anii 1990.

Poroşenko, de asemenea, a prezis că nu va dura prea mult timp până când Ucraina va îndeplini criteriile de intrare pentru a adera la Uniunea Europeană. Kiev a redus deficitul bugetar şi inflaţia şi a luat măsuri importante pentru reducerea corupţiei, a spus el.

„Europa ar trebui să înţeleagă că ar fi mai sigură, fiabilă şi mai fericită cu Ucraina”, a declarat el în interviu.

Anul trecut, UE a precizat limitele unui acord de cooperare cu Ucraina, pentru a răspunde preocupărilor din Ţările de Jos, dar a declarat că acordul nu face din Ucraina un candidat la aderarea la UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite