Lupte grele în estul Ucrainei. Kievul a instituit stare de urgenţă la Avdiivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ukrainska Pravda
FOTO Ukrainska Pravda

Cel puţin 13 persoane au fost ucise în ultimele trei zile în estul separatist al Ucrainei, unde schimburile de focuri dintre trupele guvernamentale şi insurgenţii proruşi s-au intensificat începând de duminică dimineaţă.

Estul Ucrainei se confruntă cu cele mai sângeroase schimburi de focuri de la anunţarea ultimului armistiţiu, la 29 decembrie anul trecut.

Schimburi  de focuri răzleţe au avut loc în cursul săptămânii trecute, dar situaţia s-a înrăutăţit duminică dimineaţă, a doua zi de la discuţia telefonică dintre noul preşedinte american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Luptele se dau în principal la Avdiivka, un oraş industrial aflat sub controlul forţelor guvernamentale şi situat la 17 kilometri nord de Doneţk, fieful rebelilor.

Numărul morţilor creşte zilnic

Armata ucraineană a pierdut patru militari duminică şi alţi trei luni. De partea cealaltă, forţele insurgente proruse au pierdut patru luptători, între care un comandant de batalion şi un comandant de brigadă. Totodată, doi civili au fost ucişi în zonele ocupate de separatişti.

„Lupte şi atacuri de amploare asupra poziţiilor noastre au loc fără încetare începând de duminică dimineaţă“, a explicat pentru AFP Olena Mokrinciuk, o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene.

În acest context, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a scurtat marţi vizita la Berlin şi a convocat Consiliul de Securitate.

„Trebuie să acţionăm cu hotărâre pentru a determina partea rusă să se aşeze la masa de negocieri“, a declarat Petro Poroşenko după o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.

La rândul ei, Merkel a calificat drept „preocupantă“ situaţia de-a lungul liniei de contact din estul Ucrainei.

Kievul şi-a exprimat de mai mult timp îngrijorarea că situaţia din estul Ucrainei s-ar putea inflama după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Luptele s-au intensificat de duminică dimineaţă, la câteva ore după discuţia telefonică dintre Trump şi Putin.

„După un foc de baraj, la 06.30, invadatorii (forţele separatiste, n. red.) au încercat să ia poziţii de atac. Respinşi cu pierderi grele, ei au fost nevoiţi să se replieze“, scrie Ukrainska Pravda.

Kievul îi acuză pe separatişti că trag cu tunuri spre Avdiivka.

La rândul lor, forţele separatiste şi Moscova dau vina pe partea ucraineană. Reprezentanţii autoproclamatei Republici Populare Doneţk susţin că trupele ucrainene încearcă să străpungă poziţiile lor din împrejurimile oraşului Avdiivka şi să preia controlul asupra drumului care leagă Doneţk de Horlivka.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat marţi după-amiază că Ucraina compromite Acordurile de la Minsk.

Stare de urgenţă la Avdiivka

Luptele continuă şi astăzi, în pofida unei încetări a focului anunţate de partea separatistă.

„Acum o oră adversarul a cerut încetarea focului dar, profitând de acest fapt, a trecut la atac. Ofensiva a fost respinsă. Luptele continuă“, a precizat Olena Mokrinciuk.

Informaţia a fost confirmată de şeful administraţiei militare şi civile din Doneţk, Pavel Jebrivski.

„Iniţial separatiştii au cerut încetarea focului, însă peste zece minute s-au regrupat şi au început asaltul. Militarii ucraineni au respins atacul, câţiva militanţi proruşi au fost ucişi. Lupta continuă“, a anunţat oficialul ucrainean din Doneţk pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Statului Major pentru Operaţiuni Antiteroriste (ATO), Avdiivka este cel mai fierbinte punct de pe linia de contact.

În acest context, autorităţile ucrainene au instituit un regim de stare de urgenţă la Avdiivka şi pregătesc evacuarea civililor din acest oraş. Mii de locuitori din zonă au rămas deja fără electricitate, încălzire şi apă curentă.

Aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului militar din estul Ucrainei, în aprilie 2014, între trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi care, potrivit Kievului şi occidentalilor,  sunt sprijiniţi militar de Rusia, o acuzaţie respinsă de Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite