Președintele Letoniei vrea desprinderea bisericii ortodoxe din țara sa de Patriarhia Moscovei

0
Publicat:

Preşedintele leton Egils Levits a prezentat luni un proiect de lege potrivit căruia Biserica Ortodoxă din Letonia trebuie să rupă formal şi complet toate legăturile cu Patriarhia de la Moscova.

Egils Levits FOTO EPA-EFE
Egils Levits FOTO EPA-EFE

„Prin acest amendament legislativ, statul leton va recunoaşte că Biserica Ortodoxă din Letonia este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influenţă sau putere a patriarhului Moscovei (Kirill I, n. red.) asupra Bisericii noastre ortodoxe”, a declarat preşedintele leton, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Potrivit lui Levits, propunerea sa legislativă va fi dezbătută de Parlamentul leton în procedură de urgenţă. În prezent, Biserica Ortodoxă din Letonia este loială formal patriarhului Moscovei, Kirill I, care a făcut mai multe declarații de susținere a agresiunii militare ruse în Ucraina.

Valdis Teraudkalns, profesor de teologie la Universitatea din Riga, critică inițiativa lui Egils Levits. În timp ce afirmă că nu-i place atitudinea lui Kirill I sau cea a Bisericii Ortodoxe Ruse, el susține că această inițiativă este o interferenţă în separaţia dintre Biserică şi Stat în Letonia.

Letonia, o fostă republică sovietică devenită între timp membră UE şi NATO, are o populaţie de aproape două milioane de locuitori, dintre care circa 350.000 sunt creştin ortodocşi, majoritatea rusofoni, notează EFE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite