Preşedintele Italiei, martor într-un proces-mamut de crimă organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giorgio Napolitano este preşedintele Italiei din 2006
Giorgio Napolitano este preşedintele Italiei din 2006

Preşedintele italian Giorgio Napolitano va depune mărturie într-un proces în acre sunt inculpaţi mai mulţi foşti miniştri, şefi ai poliţiei şi capii Mafiei. Oficialii italieni sunt acuzaţi că au acoperit clanurile mafiote, iar asta într-o perioadă extrem de violentă, marcată de asasinate.

operaţiunile de crimă organizată, cu condiţia ca reglările violente de conturi să ia sfârşit. În vârstă de 89 de ani, Napolitano nu era preşedinte în acea perioadă tulbure anchetată de procurori - începutul anilor 90 -, însă ar fi fost informat despre înţelegerea ilegală dintre miniştri, poliţie şi Mafie în ultimii ani. 

Napolitano s-a arătat însă reticent în a depune mărturie, susţinând în repetate rânduri că nu ştie nimic despre negocieri sau despre presupusa înţelegere. În octombrie 2012, preşedintele italian a trimis o scrisoare instanţei, în care declara că nu are „nicio informaţie utilă” pentru proces. 

Mai exact, procurorii susnţin că mai mulţi oficiali din guvernul italian i-au abordat pe capii Mafiei după o serie de atacuri cu bombă din 1993, când doi dintre cei mai buni procurori anti-Mafia au murit astfel. Miniştrii le-au promis mafioţilor pedepse mai uşoare pentru activităţile infracţionale, cu condiţia să înceteze operaţiunea cu maşini-capcană. 

Negocierile ar fi fost purtate de Nicola Mancino, pe atunci ministr al Internelor, după astfel de atacuri în Roma, Florenţa şi Milano. Mancino neagă însă că ar fi negociat vreodată cu un cap al crimei organizate. 

Un verdict în acest proces nu este aşteptat mai devreme de 2016. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite