Preşedintele Bulgariei acuză Rusia că încearcă să destabilizeze UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia încearcă să „destabilizeze Uniunea Europeană“, a avertizat miercuri preşedintele bulgar Rosen Plevneliev în Parlamentul European, apreciind că situaţia de conflict din Ucraina a dus la o „pace rece“, relatează AFP.

Într-un discurs proeuropean aplaudat îndelung de europarlamentarii reuniţi la Strasbourg, Plevneliev a criticat deschis Moscova, acuzând-o că nu respectă principiile ordinii internaţionale.

„Kremlinul ni se opune şi încearcă să destabilizeze UE, încearcă să distrugă bazele UE, care sunt unitatea, solidaritatea şi statul de drept“, a declarat şeful statului bulgar, considerând că această situaţie a afectat procesul de extindere a Uniunii.

„Criza din Ucraina reprezintă o cotitură. Am intrat într-o nouă etapă, una de pace rece“, a continuat el. „Spun pace pentru că nimeni nu vrea un război şi pace rece pentru că pot fi observate o confruntare şi metode specifice perioadei Războiului Rece“, a precizat liderul bulgar.

„Vom avea parte de o nouă Conferinţă Ialta? Dacă Vestul va permite aşa ceva, ar fi o ruşine istorică“, a spus Plevneliev, exclamând apoi: „Crimeea este Ucraina, iar Ucraina este Europa“.

Pe de altă parte, preşedintele bulgar a cerut integrarea „cât mai curând  posibil“ a ţării sale, care a aderat la UE în 2007, în spaţiul Schengen, argumentând că Sofia a protejat frontierele externe ale UE „în mod profesionist şi eficient“ în faţa afluxului migratoriu.

„Oricare va fi rezultatul referendumului britanic (din 23 iunie privind o eventuală ieşire din UE, n. red.), dezbaterea legată de o Europă cu mai multă viteze va trebui să continue“, a pledat Plevneliev, făcând apel la apropierea ţărilor din Balcani de UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite