Presa internaţională, despre protestele de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională a relatat pe larg despre protestele desfăşurate marţi seară la Bucureşti, notând că mii de oameni au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, după incendiul soldat cu 32 de morţi în clubul Colectiv.

„Mii de oameni protestează la Bucureşti, după incendiul din club soldat cu 32 de morţi“, a titrat agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax.

„Mii de oameni au participat marţi la un marş prin Bucureşti, oprindu-se în faţa Guvernului, pentru a cere demisii după incendiul produs într-un club de noapte, soldat cu 32 de morţi şi zeci de răniţi aflaţi în stare critică“, a transmis Reuters.

„Manifestanţii cer demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului în care este situat clubul Colectiv“, a precizat Reuters.

„Ignorând apelurile la demisie, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat că va construi un monument în faţa Clubului Colectiv“, a notat agenţia de presă britanică, potrivit Mediafax.

„România: manifestaţie antiguvernamentală după incendiul din club“, a titrat agenţia de presă franceză AFP.

„Peste 13.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa Guvernului pentru a cere demisia premierului social-democrat Victor Ponta şi a ministrului de Interne“, a scris AFP, explicând că incendiul soldat cu 32 de morţi este o „dramă naţională“.

„Corupţia ucide“, a titrat şi site-ul american Business Insider, care a relatat despre dorinţa bucureştenilor de a se face „dreptate“ în urma incendiului din clubul Colectiv.

Mii de persoane din Bucureşti au acuzat corupţia pentru incendiul de vineri dintr-un club, a transmis şi postul de televiziune Euronews, citat de Mediafax. Autorităţile sunt acuzate de corupţie pentru felul în care acordă autorizaţii şi inspectează localurile publice.

Românii au mărşăluit împotriva corupţiei, după incendiul din club, a titrat la rândul său publicaţia electronică EUObserver, menţionând mişcarea populară care transformă o tragedie dintr-un club de noapte într-o revoltă împotriva corupţiei din ţară. „Corupţia ucide“, este mesajul celor 15.000-20.000 de manifestanţi de la Bucureşti, adaugă publicaţia.

„România: un popor ars de corupţie“, a scris publicaţia belgiană La Libre, notând că autorităţile sunt considerate responsabile pentru incendiul de vineri. „Ziua în care cedăm este ziua în care murim/... corupţia voastră perversă!“: acestea erau versurile cântate de formaţia Goodbye to Gravity când a izbucnit incendiul, precizează ziarul.

Protestatarii acuză oficialii că primesc mită pentru a acorda autorizaţii pentru organizarea de spectacole în cluburi aglomerate şi nesigure, relatează la rândul său postul american Voice of America, citat de Mediafax.

Peste „20.000“ de oameni i-au cerut demisia lui Victor Ponta fluturând drapelul naţional găurit, un simbol al revoluţiei împotriva regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu din urmă cu 25 de ani, a subliniat The Guardian.

După cele trei zile de doliu naţional, după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat marţi seară în Piaţa Victoriei şi în faţa Ministerului Afacerilor Interne animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum, notează Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite