Premierul Greciei este hotărât să reformeze sistemul pensiilor, în ciuda tulburărilor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, este decis să ducă la bun sfârşit reforma sistemului de pensii, cerută de creditorii ţării, dar care nemulţumeşte populaţia, transmite AFP.

Reforma sistemului de pensii, pe care guvernul intenţionează să o supună votului în Parlament la începutul lunii februarie, „trebuie să avanseze, este un lucru necesar“, a declarat Alexis Tsipras, duminică, în prezenţa a 4.000 de simpatizanţi adunaţi pe un stadion din Atena pentru a sărbători un an de la preluarea puterii. 

Premierul elen a promis  un sistem „mai echitabil“, reafirmându-şi angajamentul de a nu tăia din pensiile actuale, „deja reduse cu 40%“ de guvernele anterioare, de dreapta sau socialiste, sub presiunea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.  

De asemenea, Tsipras a promis că va merge „până la capăt cu dialogul şi flexibilitatea“ în favoarea categoriilor sociale puternic afectate de majorarea prevăzută a contribuţiilor, printre care se numără agricultorii şi cei care lucrează pe cont propriu.

Reales triumfal în septembrie, primul şef de guvern al stângii radicale din Grecia este prins, în prezent, între cerinţele UE şi FMI şi reluarea contestării sociale, comentează AFP.

Pe data de 4 februarie este programată o grevă generală, dar mişcări de protest au avut loc şi în ultima perioadă. Agricultorii au blocat deja unele şosele, iar cei care au profesii liberale protestează în mod frecvent, mass-media vorbind în acest caz de o „revoltă a cravatelor“.

În acest context, Tsipras şi-a înmulţit atacurile la adresa opoziţiei de dreapta, creditată cu un avans în sondaje, şi a afirmat că bătălia sa cu Bruxelles-ul a modificat situaţia la nivelul Uniunii Europene. „Europa nu mai e aceeaşi“, a declarat el, invocând schimbările politice din Portugalia şi Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite