Premierul grec se întâlneşte cu partenerii de coaliţie în încercarea de a salva guvernul şi de a evita alegerile anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Antonis Samaras, alături de liderul socialiştilor, Evanghelos Venizelos
Premierul grec Antonis Samaras, alături de liderul socialiştilor, Evanghelos Venizelos

Liderii celor trei partide greceşti care formează coaliţia de guvernământ de la Atena se vor întâlni luni seară, în încercarea de a rezolva divergenţele existente şi de a împiedica organizarea unor alegeri anticipate, scrie cotidianul „Kathimerini” în ediţia online.

Premierul Antonis Samaras, lider al partidului conservator Noua Democraţie, îşi va întâlni partenerii de coaliţie, Evanghelos Venizelos (PASOK) şi Fotis Kouvelis (Stânga Democrată), luni, la ora 19.30.

În interiorul coaliţiei de guvernământ au început să apară tensiuni săptămâna trecută, după ce guvernul de la Atena a anunţat subit că va închide societatea publică de radiodifuziune ERT.

Decizia, justificată de guvern prin dorinţa de a economisi şi de a respecta programul convenit cu troica, a suscitat critici şi proteste din partea sindicatelor, cărora li s-au alăturat cele două partide minoritare din coaliţie - PASOK şi Stânga Democrată.

Tensiunile în guvernul de la Atena vin la nici un an de când Grecia are un nou Executiv. În cazul în care diferenţele dintre partide se vor dovedi ireconciliabile, grecii ar putea fi chemaţi din nou la vot, o ipoteză tot mai vehiculată de presa elenă.

Duminică, premierul grec a exclus această variantă, a alegerilor anticipate, şi a spus că susţine în continuare programul convenit cu creditorii internaţionali, afirmând că închiderea emisiei radioteleviziunii de stat elene (ERT), care presupune concedierea a 2.700 de angajaţi, face parte din politica de reformă. Samaras şi-a atacat partenerii din coaliţia de guvernământ pentru „ipocrizia” de care dau dovadă criticând vehement închiderea ERT după ce au aprobat desfiinţarea a 2.000 de locuri de muncă în sectorul de stat. De altfel, Grecia s-a angajat să disponibilizeze 15.000 de bugetari până în 2015.

La rândul lor, PASOK şi Stânga Democrată au reacţionat vehement, acuzându-l pe Samaras că a acţionat unilateral şi arogant şi i-au reamintit că la guvernare se află o coaliţie formată din trei partide.

Samaras a încercat să ajungă la un compromis cu partenerii de coaliţie, afirmând că este dispus să reangajeze o parte din personalul ERT pentru ca televiziunea să reînceapă difuzarea de buletine de ştiri, scrie „Kathimerini”. PASOK şi Stânga Democrată au respins propunerea, iar Samaras, la rândul lui, a rămas ferm pe poziţii în ceea ce priveşte închiderea ERT.

„Este evident că în ultimele zile a dispărut orice urmă de logică în rezolvarea acestei probleme”, a declarat pentru Reuters Costas Panagopoulos, şeful institutului de sondare a opiniei ALCO. „Cel mai absurd e faptul că vorbim despre o posibilă distrugere a ţării. Din cauza ERT, Grecia s-a întors acolo unde era acum un an în ceea ce priveşte instabilitatea politică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite