Premierul britanic David Cameron: Situaţia în zona euro este riscantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul David Cameron
Premierul David Cameron

"Sunteți la doar câteva săptămâni departe de un dezastru financiar," avertizează premierul britanic David Cameron. Acesta îi roagă pe liderii europeni să aplice o măsură "bazooka" de redresare economică pentru a pune capăt crizei datoriilor din zona euro.

Într-un interviu acordat ieri (9 octombrie) publicației Financial Times, David Cameron și-a exprimat, pentru prima oară, punctul de vedere privind o soluție pentru criza din zona euro, "care nu face decât să agraveze situația economică globală printr-o și mai mare lipsă de încredere".  Acesta propune o rezolvare a problemelor tip "bazooka", măsură amintită recent și de analistul american Nouriel Roubini. 

Roubini spunea, de asemenea, că Europa trebuie să mărească valoarea fondurilor pe care le-a alocat pentru a oprirea crizei sale fiscale şi să acţioneze o "bazooka" de 2.000 de miliarde de euro "înainte de a fi prea târziu".

Franța și Germania, spune Cameron, ar trebui să treacă peste diferențele de interes și să adopte, până la sfârșitul anului, un plan pe cinci puncte-cheie care să rezolve starea de nesiguranță de pe piețe "care are un efect de înghețare a economiei globale".

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy au reasigurat duminică (9 octombrie) creditorii că vor rezolva criza datoriilor din zona euro. Aceștia au spus că vor avea un plan de salvare până la sfârșitul lunii, însă nu au dat niciun detaliu cu privință la acesta. Merkel și Sarkozy au promis că vor așeza soluția comună pe masa de discuții a întâlnirii G20 (grupul celor mai puternice 20 de economii din lune) de la Cannes, Franța, din noiembrie (2011).

"Timpul a început să intre în sac, situația este riscantă!," a averizat Cameron.

El a cerut îmbunătățirea guvernanței în zona euro, "dacă este necesar, chiar prin schimbarea tratatului". Apoi, spune acesta, Fondul Monetar Internațional ar trebui să fie mai activ în a pune presiune pe liderii din zona euro.

Premierul britanic consideră că liderii UE trebuie să înlăture orice nesiguranță și speculație privind viitorul economic al Greciei, dar a refuzat să vorbească depre un posibil faliment al acesteia.

Germania, mai spune el, ar trebui, împreună cu celalalte state, să accepte "responsabilitatea colectivă" a zonei euro și să crească capacitatea fondului european de salvare economică, momentan în valoare de 440 de miliarde de euro, pentru ca acesta să poată combate o eventuală contagiune din Grecia în alte state ale zonei euro. Sarkozy, mai spune Cameron, ar trebui să accepte un plan de recapitalizare a băncilor europene. "Acesta nu este un meniu à la carte - nu alegi ce vrei, trebui să iei toți pașii," a avertizat Cameron, citat de Financial Times.

Citește aici interviul lui Cameron pentru Financial Times

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite