Prăbușirea relațiilor Paris-Berlin blochează deciziile-cheie ale UE. Expert: „Nu avansăm în dezvoltarea tancului de luptă european“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărarea și comerțul sunt afectate de relațiile tot mai șubrede dintre Franța și Germania, post-Merkel, potrivit afirmațiilor președintelui Comisiei pentru Afaceri Externe, într-un material exclusiv The Guardian.

Olaf Scholz și Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz și Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

David McAllister, președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European și o figură cheie în partidul de opoziție Creștin Democrat, se declară îngrijorat de faptul că lipsa contactului dintre cancelarul, Olaf Scholz, și președintele francez, Emmanuel Macron, cauzează întârzieri la decizii cheie privind tancurile de luptă și avioanele de luptă și un viitor acord comercial cu America Latină.

Concret, relațiile slabe dintre Franța și Germania încetinesc deciziile cheie în UE, inclusiv acordurile privind apărarea în Ucraina și comerțul, a susținut un europarlamentar german.

„În acest moment, observăm o lipsă remarcabilă de coordonare internă între Paris și Berlin. Și asta nu este bine”, a spus McAllister.

El susține că relația franco-germană, considerată mult timp forță motrice a UE, nu este „totul în Europa”, însă fără cooperare între cele două țări „lucrurile nu funcționează”.

„În cele din urmă, Parisul și Berlinul trebuie să cadă de acord... și aici, critic guvernul german. Nu cred că am mai văzut o cooperare atât de slabă între Paris și Berlin, decât cea la care asistăm în acest moment”, a adăugat europarlamentarul.

Angela Merkel, predecesorul actualului cancelar, a creat o relație strânsă de-a lungul a 16 ani cu patru președinți francezi, inclusiv Macron, câștigându-i recunoașterea drept lider de facto al UE. Experții sunt de acord că blocul nu are acum această relație de lucru puternică.

Exemple „proeminente” ale slabei relații dintre cele două țări

Unul dintre cele mai „proeminente exemple”, potrivit lui McAllister, a fost lupta pentru luarea deciziilor privind tancul de luptă european de generație următoare, parte integrantă a principalului sistem de luptă din Ucraina sau din orice altă zonă de război viitoare.

Luna trecută, Parisul și Berlinul au promis că vor face progrese până la sfârșitul anului, după o întâlnire între ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, și omologul său german, Boris Pistorius, dar unii cred că este nevoie de mai mult impuls politic pentru a accelera deciziile.

Partidul de centru-dreapta lui McAllister, care a fost condus de Merkel, a petrecut ultimii doi ani în opoziție cu coaliția condusă de social-democrații de centru-stânga ai lui Olaf Scholz, Verzii și Liberi Democrații neoliberali.

„Oricine a urmărit relațiile germano-franceze în ultimele decenii va fi de acord că există întotdeauna sincope, iar cel mai proeminent exemplu este că încă o dată nu avansăm în dezvoltarea tancului de luptă european”, a spus McAllister într-un interviu. desfăşurat înaintea întâlnirii miniştrilor apărării.

Dar a spus că acesta este doar un exemplu al slăbiciunii relației.

„Nu există progrese în ceea ce privește un acord comercial cu blocul Mercosur al țărilor din America Latină”, a spus el.

McAllister citează un discurs, susținut în luna august la Praga de liderul german, pentru a reflecta lipsa legăturilor din inima Europei.

„Îți poți imagina: a vorbit timp de 45 de minute despre viitorul Europei – în special apărare și securitate – și nu a menționat Franța? Adică, cu cine îți vei organiza apărarea și securitatea europeană dacă nu cu Franța? Franța este cea mai importantă forță militară din Europa, iar britanicii ne-au părăsit”, a spus McAllister.

Pe de altă parte, în Franța, viziunile sunt împărțite. Georgina Wright, director al programului european la Institutul Montaigne din Paris, a declarat următoarele:

„Părerea mea este că, da, relațiile sunt tensionate. Da, există probleme cheie pe care trebuie să le depășească, pe baza dezacordului și a abordării reale în materie de politici. Dar nu ar trebui să exagerăm prea mult. Nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că, deși au dezacorduri fundamentale și abordări diferite, aceste două guverne vorbesc nu numai de câteva ori pe săptămână, ci la toate ministerele și la toate nivelurile.”

Problema migranților din Italia

Săptămâna aceasta, au fost dezvăluite și problemele relației dintre Berlin și Roma. Giorgia Meloni a protestat împotriva planurilor Germaniei de a finanța două ONG-uri de migranți care operează în Italia.

Probabil că acest lucru ar fi contribuit la decizia Italiei de a reține acordul asupra unui nou text despre reformele legilor UE privind migrația, la un summit al miniștrilor de Interne, care a avut loc săptămâna trecută, la Bruxelles.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite