Povestea de viață a noului rege al Marii Britanii. Charles al III-lea, îndrăgostit de România

0
0

Charles, prinţ de Wales, a devenit Charles al III-lea, regele Marii Britanii după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a "a murit în pace" la reşedinţa sa de la Balmoral, joi, în cursul după-amiezii, conform unui anunţ al Palatului Buckingham, transmite DPA.

Regina Elisabeta și Charles, noul rege al Marii Britanii
Regina Elisabeta și Charles, noul rege al Marii Britanii

Charles al III-lea (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor) este actualul Rege al Regatului Unit. Charles este fiul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și al soțului ei, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Este de asemenea Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titluri purtate în mod tradițional de moștenitorul tronului Angliei, respectiv al Scoției. Regele Charles este moștenitorul care a purtat cel mai mult timp acest titlu de prinț în întreaga istorie a Marii Britanii.

Devenit simbolul unei vieţi petrecute în aşteptare, fiul cel mare al suveranei britanice a trebuit să aştepte până la vârsta de 73 de ani pentru a urca pe tron.

Născut la 14 noiembrie 1948, Philip Arthur George Mountbatten-Windsor a fost numit din prima secundă a vieţii sale "Prinţul Charles". Mama lui, regina Elisabeta a II-a, aparţinea Casei de Windsor, iar tatăl său, Prinţul Philipp, iniţial prinţ al Greciei şi Danemarcei, şi-a schimbat acest titlu cu cel de Mountbatten.

Prințul Charles în copilărie
Prințul Charles în copilărie

Odată cu urcarea mamei sale pe tronul Marii Britanii, în 1952, micuţul Charles, în vârstă de patru ani, a devenit automat prinţ moştenitor. Contrar tradiţiei, Charles a urmat cursurile unei şcoli primare obişnuite din Londra.

Originea sa nu i-a uşurat anii de şcoală. Dimpotrivă. Colegii îl tachinau adesea, şi din cauza urechilor sale clăpăuge. Ca elev nu a avut rezultate prea bune, rămânând într-un an chiar repetent. Charles a fost înscris apoi la un internat de elită din Scoţia. "O şcoală germană în care domnește disciplina severă".

Educaţia severă din internat nu a fost deloc pe placul Prinţului Charles. Despre experiența acelor ani avea să vorbească frecvent, ca adult, în diferite interviuri. Regina îl susţine în dorinţa lui de a studia la Cambridge arheologie.

După ce Prințul de Wales, Charles, şi-a încheiat pregătirea militară - la Royal Navy şi la Royal Air Force. Pe 29 iulie 1981 s-a căsătorit cu tânăra Lady Diana Spencer. Nunta avea să fie una de vis, urmărită cu sufletul la gură de milioane de telespectatori în faţa micilor ecrane.

Prinţul Charles şi Prinţesa Diana

Fidelitatea nu e chiar calitatea sa forte ca soţ. Inima îi fusese cucerită deja de altă femeie, iar căsătoria cu foarte tânăra Diana a avut motive pur pragmatice. Amanta sa secretă era Camilla Parker-Bowles, la vremea aceea şi ea căsătorită. Diana s-a plâns mai târziu că a avut parte de o "căsnicie în trei".

Accidentul tragic de mașină, din august 1997, căruia Diana nu-i supraviețuiește, schimbă radical lucrurile. Prințul Charles se va îngriji de acum înainte, în totalitate, de cei doi băieți William și Harry.

Pe lângă vânătoarea de vulpi, pentru care a fost adesea criticat în presă, Charles este mare amator de schi. Charles a fost supranumit și "Prințul Verde" datorită preocupării sale pentru ecologie. El este susținătorul multor proiecte sustenabile, ecologice, urbaniste. Inclusiv în Transilvania. Prințul Charles promovează și inițiative sociale în beneficiul tinerilor.

,,A fost un pionier în cadrul a numeroase subiecte care sunt foarte populare astăzi", subliniază jurnalistul Michel Faure. ,,Protecția mediului, dar și atenția acordată schimbărilor climatice și alimentației fără tratamente chimice. A trecut prin momente foarte dificile, în special prin sfârșitul relației sale cu Diana, dar și-a revenit cu o consecvență remarcabilă și păstrând practic aceleași idei”.

Prințul Charles a beneficiat și de un alt atu pentru a recâștiga inimile britanicilor: soția sa, Camilla, iubita sa din tinerețe, cu care s-a căsătorit în cele din urmă în 2005 și pe care a avut-o alături de el. ,,Criticii l-au judecat puternic în momentul morții Dianei sau chiar și în timpul căsătoriei".

Regele Charles al III-lea, îndrăgostit de România

8 printul charles in romania 7 jpg jpeg

Regele Charles al-II-lea s-a îndrăgostit de Transilvania încă de la prima sa vizită în România, făcută în 1998. De atunci, revine constant în țara noastră, unde se spune ca deține in jur de 10 proprietăți. Cea mai cunoscută dintre ele se află în satul transilvănean Viscri, ajuns faimos în toată Europa datorită lui. Zona a căpătat un potențial turistic fantastic, mai ales după apariția, în 2011, a documentarului Wild Carpathia, în care Prințul Charles este un adevărat ambasador al României.

Pășunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european și mondial. N-am mai văzut ceva asemănător, n-a mai rămas așa ceva nicăieri. Sunt o bijuterie din coroana României. Poate oamenii nu văd asta, dar România este o țară minunată”, a spus prințul Charles, acum regele Charles al III-lea, în documentarul Wild Carpathia.

Prima proprietate în România a cumpărat-o în 2003: este vorba despre una dintre casele din satul Breb, veche de câteva sute de ani, pe care a restaurat-o. Tot l-a Breb și-a mai adus încă trei case de lemn pe care le-a cumpărat din zonă și le-a strămutat în satul maramureșan, devenit celebru în Marea Britanie. A încercat să păstreze autenticitatea acestor locuințe. Toate casele pe care le-a reabilitat au fost făcute cu materiale tradiționale.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite