Post TV din Turcia: Putin i-a spus lui Erdogan că vrea negocieri de pace. Cum comentează presa ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Război în Ucraina FOTO EPA-EFE
Război în Ucraina FOTO EPA-EFE

În contextul vizitei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în Ucraina, postul de televiziune CNN Türk transmite că Rusia caută să negocieze cu Ucraina.

Potrivit CNN Türk, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-ar fi spus acest lucru lui Recep Tayyip Erdogan în cadrul întâlnirii avute de cei doi pe 5 august, la Soci, oraş rusesc de la Marea Neagră.

„Pentru a opri războiul, partea rusă a spus: <<În primul rând, liderii pot discuta şi defini o foaie de parcurs. Apoi delegaţiile pot începe să lucreze pentru a transpune această foaie de parcurs în realitate>>”, relatează CNN Türk.

Preluând această relatare, publicaţia ucraineană „Zerkalo Nedeli” pune la îndoială faptul că Putin şi-ar dori să negocieze o ieşire din războiul pe care l-a provocat împotriva Ucrainei. „În realitate, Kremlinul caută timp pentru a-şi pregăti resursele în vederea continuării” războiului, subliniază „Zerkalo Nedeli”.

Kievul şi Moscova au suspendat discuţiile de pace pe 17 mai, notează publicaţia ucraineană. Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a declarat că Rusia arată că nu este interesată de negocieri reale, ci vrea doar o pauză operaţională pentru a-şi reface trupele şi a-şi revedea planurile de război.

De la Liov, oraş din vestul Ucrainei, preşedintele turc a declarat războiul ar trebui soluţionat pe căi diplomatice şi că Ankara poate ajuta ca mediator.

„Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul”, a afirmat Erdogan, potrivit unor declaraţii publicate de preşedinţia turcă.

„Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor”, a mai spus preşedintele turc, adăugând că va discuta alte detalii cu Vladimir Putin.

Erdogan a susţinut joi, la Liov, o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu secretarul general al ONU, António Guterres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite