Polonia şi ţările baltice negociază crearea unui scut antirachetă şi antiaerian regional care să le apere de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările baltice şi Polonia ar fi lansat negocieri cu firme din domeniul Apărării în vederea creării unui scut antirachetă şi antiaerian regional care să le protejeze de Rusia, scrie Radio Free Europe-Radio Liberty.

The Financial Times scria duminică, citându-l pe ministrul lituanian al Apărării Juozas Olekas, că Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia sunt implicate în "discuţii" în vederea construirii unui sistem de apărare aeriană.

Oleks a declatrat că cele patru state membre NATO "evaluează opţiuni în vederea unor achiziţii" şi speră ca sistemul să devină operaţional în doi sau trei ani.

Ţările baltice şi Polonia şi-au exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de consolidarea trupelor ruse la frontierele lor - care sunt totdată frontiera NATO cu Rusia - şi în enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică.

Oleks a subliniat că cei patru aliaţi sunt îngrijoraţi mai ales de copleşitoarea superioritate aeriană a Moscovei în regiune.

Liderii Alianţei Nord-Atlantice urmează să convină la începutul lui iulie, în cadrul Summitului NATO de la Varşovia, asupra mobilizării unor trupe suplimentare pe flancul de est al blocului militar occidental ca răspuns la evoluţiile şi agresivitatea militare ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite