POLITICO: „Se infiltrează în societățile noastre”: boom-ul criminalității legate de droguri amenință democrațiile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii sunt în alertă, deoarece baronii drogurilor „vor să decidă asupra problemelor mari din societatea noastră”, spune șefa Europol, Catherine De Bolle.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Statul de drept în democrațiile europene riscă să fie subminat dacă liderii UE nu își intensifică în mod semnificativ răspunsul la un boom al criminalității legate de droguri, a declarat șefa agenției de aplicare a legii pentru POLITICO.

Șefa Europol, Catherine De Bolle, a declarat că Europa a înlocuit Statele Unite ca piață țintă principală pentru traficanții internaționali de droguri și că sosirile de droguri sunt de așteptat să crească în următorii doi ani, pe fondul unei exces de producție.

Rezultatul este o creștere a violenței și a corupției în mai multe zone fierbinți de trafic de droguri, inclusiv portul Anvers din Belgia, deoarece bandele criminale caută din ce în ce mai mult să se infiltreze în companiile de logistică, administrația locală și chiar sistemul judiciar, a avertizat De Bolle .

"Vedem că Uniunea Europeană a devenit mai importantă [pentru criminali] în comparație cu Statele Unite. Țările europene sunt predominante pentru moment", a spus ea. „Vedem că în următorii doi ani vom avea o creștere a livrărilor către Uniunea Europeană pentru că există mai multă producție”.

Avertismentul lui De Bolle, un fost șef al poliției federale belgiene, vine în timp ce UE se confruntă cu multiple provocări la adresa statului de drept în bloc, inclusiv în țări precum Bulgaria, care se află de-a lungul unei rute cheie de import de droguri din Orientul Mijlociu. și unde criminalitatea organizată este văzută pe scară largă ca fiind împletită cu guvernul.

Cu toate acestea, De Bolle a spus că problema tot mai accentuată a Europei cu criminalitatea organizată legată de droguri nu este doar în Europa Centrală și de Est. De asemenea, afectează centrele bogate din vestul și nordul Europei, de la Anvers în Belgia până la Rotterdam și Amsterdam în Țările de Jos, la Hamburg în Germania și porturile mici din Spania și orașele de coastă ale Suediei.

"Rotterdam și Anvers sunt foarte importante pentru grupurile criminale. Dar vedem că, cu cât lucrăm mai mult în porturi mari, există și porturi mai mici, cum ar fi Hamburg, sau porturi din Spania, care sunt foarte profitabile și interesante pentru traficanții de droguri", a spus ea.

Un efect secundar imediat al prezenței cartelurilor exportatoare de droguri din America de Sud care își unesc forțele cu grupurile mafiote din Europa este o creștere a criminalității violente. "Ceea ce ne îngrijorează cu adevărat este creșterea violenței. Nu doar violența obișnuită, ci crime sub contract, tortură, explozii, violență cu adevărat dure și dure cu o mulțime de oameni morți", a spus ea.

Într-adevăr, mai multe țări europene au fost șocate în ultimii ani de uciderile legate de droguri. În Țările de Jos, al căror port Rotterdam este o cale de intrare esențială pentru droguri în Europa, uciderea din 2021 a unui proeminent jurnalist criminalist, Peter R. de Vries, și a avocatului Derk Wiersum, în 2019, a determinat o cercetare la nivel național și un angajament de a stopa bandele distribuitoare de droguri.

Situație foarte dificilă”

În Belgia, unde se află sediul instituțiilor UE, uciderea unei fetițe de 11 ani în violențe legate de droguri la începutul acestui an (în Anvers) a provocat un protest similar, în timp ce poliția a descoperit anul trecut un complot pentru răpirea ministrului justiției, Vincent Van. „Foarte îngrijorător, dar previzibil”, a reacționat Bart De Wever, primarul de dreapta al Anversului, la acea vreme.

De asemenea, sună alarma în Suedia, Spania și Germania, unde De Bolle a spus că portul Hamburg a devenit o destinație cheie pentru traficanți. Problema liderilor UE este că, în fiecare dintre aceste puncte fierbinți, traficanții distrug treptat statul de drept prin coruperea lucrătorilor din logistică, preluarea sistemelor IT, infiltrarea în administrația locală și chiar în tribunale și poliție, a spus ea.

"Am descoperit un port în care toată lumea a fost coruptă. Dacă abandonăm anumite zone, poți avea situații cu adevărat dificile în care infractorii preiau controlul", a spus De Bolle, refuzând să denumească portul. Ea a adăugat: „Ei [gaștile bandelor distribuitoare de droguri] se infiltrează în societățile noastre... Ei vor să decidă asupra unor probleme mari din societatea noastră. Trebuie ca aceasta să fie o prioritate în următorii ani dacă vrem să salvăm și să protejăm grupurile vulnerabile”.

Deși Europa nu este la fel de plină de fentanil, un opioid sintetic ultra-puternic din spatele unui număr imens de decese prin supradoză, precum Statele Unite, utilizarea sa este în creștere în Estonia, Suedia, Finlanda și Germania, potrivit Centrului European de Monitorizare a Drogurilor. și dependența de droguri (EMCDDA).

Confruntați cu o situație înrăutățită , liderii UE și șefii forțelor de ordine își intensifică eforturile pentru a combate atacul bandelor. În 2021, o operațiune masivă coordonată între mai multe țări și concentrată pe telefoane criptate a dus la aproximativ 800 de arestări, multe dintre ele în Europa. Iar liderii a șase guverne europene – Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos – au format o coaliție împotriva criminalității pentru a împărtăși informații și a lucra în comun împotriva crimei organizate.

Dar liderii trebuie să facă din lupta împotriva crimei organizate o prioritate și mai mare dacă vor să evite ca cetățenii să-și piardă încrederea în sistem, a avertizat De Bolle.

Suntem într-o situație foarte dificilă”, a spus ea. „Suntem în urmă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite