POLITICO: Furia și luptele interne pun stăpânire pe Uniunea Europeană în conflictul privind cerealele ucrainene

0
Publicat:

Disputa privind produsele alimentare oferă o mostră a luptelor care vor urma în contextul în care Ucraina încearcă să adere la Uniunea Europeană.

Țările UE sunt divizate în privința importurilor de cereale ucrainene FOTO arhivă Adevărul
Țările UE sunt divizate în privința importurilor de cereale ucrainene FOTO arhivă Adevărul

Când reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, a dezvăluit pentru Politico că Kievul va da în judecată guvernele UE într-o dispută privind cerealele, s-a dovedit a fi prea mult pentru unul dintre diplomații blocului comunitar.

„Omul acela era beat?", a întrebat exasperat un diplomat.

Ucraina și-a respectat luni promisiunea lui Kachka, depunând oficial o acțiune în justiție împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului, după ce cele trei țări au decis să sfideze Bruxelles-ul și să interzică importurile de cereale ucrainene.

Disputa a divizat Unitatea Europeană, lăsând alți diplomați ai UE furioși în particular pe Polonia, în special, pentru că nu ar fi corectă. Iar conflictul testează dureros relațiile dintre Kiev și Bruxelles într-un moment sensibil al războiului de 18 luni al Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.

Totul este doar o mostră a luptelor care vor urma.

În ceea ce-l privește, Kachka abia dacă a tresărit la gluma cu „bețivul". Diplomații UE, a declarat el pentru Politico, se pare că „nu erau pregătiți pentru acest tip de limbaj clar" din partea Kievului.

Tensiunile au izbucnit vineri seară, după ce Comisia Europeană a decis să permită vânzările de cereale ucrainene pe teritoriul UE. Acest lucru a pus capăt restricțiilor privind importurile de cereale pe care cinci țări membre din estul UE le ceruseră inițial și le obținuseră în primăvară, pentru a-și proteja fermierii de concurență.

În câteva ore, Polonia, Ungaria și Slovacia și-au anunțat propriile interdicții unilaterale privind cerealele ucrainene - respingând decizia Comisiei Europene, încălcând regulile pieței unice a UE și înfuriind guvernele din alte state membre.

Aliați cu jumătate de normă

Cele trei țări s-au făcut vinovate de „solidaritate cu jumătate de normă" cu Ucraina, a reclamat ministrul german al agriculturii Cem Özdemir. „Când vă convine, sunteți solidari, iar când nu vă convine, nu sunteți", a declarat Özdemir luni, la sosirea sa la o reuniune a miniștrilor agriculturii din UE.

Un diplomat UE a declarat că această mișcare unilaterală dovedește că obținerea de voturi contează mai mult decât preocupările economice în Polonia, care se află în mijlocul unei campanii cu mize mari înaintea alegerilor de luna viitoare.

„Nu mai este vorba de preocupări economice, ci de obiective politice naționale", a declarat diplomatul. „Știam deja acest lucru, dar acum a ieșit la iveală și este clar pentru toată lumea", a mai spus acesta.

Disputa scoate la iveală unul dintre conflictele din inima alianței occidentale care sprijină Ucraina. Cât timp mai poate UE (și ceilalți aliați ai Ucrainei) să își mențină sprijinul pentru Kiev, în fața presiunii politice de a stimula economiile lor interne și - ca în Polonia - de a câștiga voturi?

Întrebarea va deveni tot mai acută pe măsură ce Ucraina, o putere agricolă, va încerca să devină un membru cu drepturi depline al UE.

Marți, miniștrii afacerilor europene din cele 27 de capitale ale blocului comunitar vor discuta, în timpul prânzului, despre posibila extindere viitoare a blocului pentru a admite Ucraina și țările din Balcanii de Vest.

Liderii UE au fost foarte vocali cu privire la necesitatea de a deschide ușa UE pentru Ucraina după ce a început invazia pe scară largă a Rusiei.

Dar, din ce în ce mai mult, blocul începe să realizeze că găzduirea unei țări de peste 40 de milioane de locuitori, devastată de război, înseamnă că UE însăși va trebui să se schimbe.

Admiterea pe piața unică a UE a celui care a fost cândva grânarul Uniunii Sovietice ar face din Ucraina cel mai mare beneficiar al subvențiilor agricole ale UE, ceea ce ar forța o revizuire a politicii agricole comune. Apoi, există întrebări mai importante, inclusiv cu privire la costurile reconstrucției, la ajutorul regional și la necesitatea de a reforma procesele interne ale UE.

În toate aceste dezbateri, actualele state membre ale UE riscă să piardă putere și bani în favoarea Ucrainei.

„Grâul este primul nostru test", a declarat un oficial UE, care, la fel ca și diplomații citați în acest articol, a beneficiat de anonimat pentru a vorbi deschis despre chestiunile sensibile.

Sondajele poloneze

Manevrele guvernului polonez de dreapta, care luptă pentru a fi reales luna viitoare, au stârnit de câteva săptămâni interesul altor țări membre ale UE.

Împreună cu țările baltice, Varșovia a condus lupta pentru sancțiuni economice europene mai dure împotriva Rusiei și pentru mai multe arme și bani pentru Ucraina. Dar, atunci când se confruntă cu consecințele susținerii Ucrainei de către proprii fermieri, este uimitor cât de repede Polonia „aruncă ucrainenii sub autobuz", a declarat oficialul UE citat mai sus.

„Această mișcare a Poloniei, Ungariei și Slovaciei subminează întreaga unitate a UE față de Ucraina", a declarat un alt diplomat UE, adăugând că „Comisia ar trebui probabil să dea în judecată aceste state membre. Este o încălcare a normelor pieței interne".

Cu toate acestea, Comisia Europeană se află într-o poziție delicată. În temeiul mandatului său de a susține piața unică a UE, executivul comunitar poate lansa o procedură de infringement - ceea ce ar trimite, de asemenea, un semnal de susținere pentru Kiev.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni că executivul încă analizează interdicțiile din cele trei țări.

Însă șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, trebuie să cântărească și impactul unei astfel de măsuri asupra alegerilor generale din Polonia din 15 octombrie, unde partidul Lege și Justiție, aflat la putere, trebuie să păstreze votul din mediul rural pentru a obține un al treilea mandat fără precedent.

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Mateusz Morawiecki a proclamat interdicția importurilor: „Ne-am menținut poziția. Apărăm fermierul polonez. Apărăm mediul rural polonez".

Von der Leyen a fost, de asemenea, supusă la presiuni din partea membrilor propriei sale familii politice - Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta - pentru a extinde restricțiile la importul de cereale.

PPE formează nucleul principalului grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică, condusă de fostul președinte al Consiliului European și al PPE, Donald Tusk, care, de asemenea, i-a curtat pe fermieri în perioada premergătoare alegerilor.

Pentru Comisie, decizia de vineri a fost un caz pierdut, a declarat un alt diplomat UE: Să cedeze în fața presiunii poloneze și să prelungească restricțiile sau să le lase să expire și să dea mână liberă partidului Lege și Justiție.

„Este o imagine foarte proastă pentru toată lumea, iar Comisia nu a ajutat prin faptul că nu a răspuns mai sever la o încălcare flagrantă a normelor comerciale", a declarat diplomatul înainte de decizia de vineri. „Acum sunt blocați în nisipuri mișcătoare", a mai spus acesta.

Decizia Kievului de a lansa o acțiune în justiție la OMC pune Bruxelles-ul în încurcătură. În mod normal, UE își reprezintă țările membre în cadrul OMC, întrucât comerțul este o competență politică exclusivă a Comisiei. Dar ar putea Bruxelles-ul să apere măsurile comerciale ale țărilor sale membre cărora executivul li se opune de fapt?

„Este o frumoasă capcană", a declarat unul dintre diplomații UE sub protecția anonimatului.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite