Politico: Casa Albă este îngrozită că următoarea victorie a lui Putin ar putea fi la Paris. Ce ar însemna o alegere a lui Marine Le Pen în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Casa Albă a început să nutrească temeri că Vladimir Putin ar putea în curând să obţină cea mai mare victorie a invaziei Rusiei în Ucraina , şi anume la Paris, scrie Politico.

Îngrijorările cresc în cadrul administraţiei preşedintelui Joe Biden în legătură cu sondajele de opinie privind alegerile prezidenţiale din Franţa, care arată o cursă strânsă între actualul preşedinte-candidat Emmanuel Macron şi rivala sa de extremă dreapta Marine Le Pen.

O posibilă victorie a lui Le Pen, o simpatizantă al lui Putin, ar putea destabiliza coaliţia occidentală împotriva Moscovei, răsturnând rolul Franţei în calitate de putere europeană şi dând apă la moară altor lideri NATO, relatează Politico.eu, citând sub rezerva anonimatului trei oficiali ai administraţiei Biden.

Washingtonul a urmărit atent orice semne de posibilă intervenţie rusă în primul tur al alegerilor, care va avea loc duminică, 10 aprilie, în Franţa. Sondajele sugerează că Macron şi Le Pen se vor confrunta, pe 24 aprilie, în turul doi, într-o cursă estimată a fi strânsă.

Le Pen, aflată la a treia încercare la preşedinţie, a crescut în ultimele două săptămâni, deoarece şi-a atenuat o parte din retorica ei incendiară pentru a se concentra asupra problemelor legate de costul traiului. Milioane de persoane din Franţa se luptă să o scoată la capăt după o creştere de 35% a preţurilor la gaze în ultimul an.

CV-ul lui Le Pen îngrijorează însă profund Casa Albă.

Deşi Le Pen se prezintă ca o populistă benignă, platforma de campanie a lui Le Pen privind imigraţia şi islamul este încă radicală. Numele ei, în anumite cercuri, este sinonim cu rasismul şi xenofobia, ea conducând partidul de extremă dreaptă fondat de tatăl ei. Este şi o admiratoare declarată a lui Putin, pe care l-a întâlnit la Moscova în 2017. Deşi s-a distanţat oarecum de preşedintele rus de la invadarea Ucrainei, ea a vorbit cu simpatie despre raţiunea războiului lui Putin şi a respins unele din sancţiunile occidentale drastice împotriva Rusiei.

„Vrem să murim? Din punct de vedere economic, am muri!” a spus ea într-o dezbatere recentă la televiziune, când a fost întrebată dacă Franţa ar trebui să oprească importurile de petrol şi gaze din Rusia. „Trebuie să ne gândim la poporul nostru.”

O victorie a lui Le Pen, cândva de neconceput, ar reprezenta pentru Uniunea Europeană cea mai mare criză de la Brexit, cu potenţialul de a declanşa o agonie în constelaţia de ţări, care să schimbe faţa continentului. Pe termen scurt, ar zgudui profund coaliţia pro-Ucraina care se întinde de la Varşovia la Washington.

Cel mai rău scenariu, potrivit oficialilor Casei Albe, ar fi ca Le Pen să câştige şi apoi să retragă Franţa din coaliţia care se află în prezent alături de Kiev împotriva Moscovei. Guvernul lui Macron a  mers deja pe sârmă cu Moscova, preşedintele francez încercând să joace rolul de mediator în zilele dinaintea invaziei lui Putin.

Washingtonul se teme că o Le Pen la Elysée ar strica acest echilibru delicat. Victoria ei ar putea îndemna şi alţi lideri europeni – dintre care unii erau deja nervoşi că trebuie să strice relaţiile cu Rusia – să renunţe la alianţa anti-Putin.

Unii consilieri ai lui Biden cred că, chiar dacă Macron reuşeşte o realegere la limită, aceasta ar putea avea totuşi un efect de tulburare asupra liderilor europeni care s-ar putea îngrijora de propriul lor viitor politic împotriva populiştilor mai puţin toxici decât Le Pen. Această teamă poate fi exacerbată dacă războiul dintre Rusia şi Ucraina devine un conflict prelungit care să dureze luni de zile, şi care să ducă la preţuri mai mari la energie în Europa.

„Alegerea ei ar fi un dezastru pentru Europa şi frontul transatlantic de sprijin pentru Ucraina”, a declarat Benjamin Haddad, director principal al Centrului Europa al Atlantic Council. „Ea este împotriva sancţiunilor şi livrării de arme, s-a aliniat întotdeauna la punctele de discuţie ale Kremlinului privind Ucraina sau NATO. Platforma ei include părăsirea comandamentului militar NATO şi o serie de măsuri de blocare a UE care ar echivala de facto cu un Frexit, deşi de data aceasta a scos Frexit din programul său pentru a nu speria alegătorii.

Macron nu a putut niciodată să scape de stigmatul de a fi un lider „al Parisului” – nu al Franţei – care nu a reuşit să empatizeze cu problemele de zi cu zi.

Totuşi majoritatea analiştilor cred că o victorie a lui Marine Le Pen este puţin probabilă. 

Dar dacă Macron ar fi învins de Le Pen de data aceasta, ar putea face o fisură uriaşă în zidul transatlantic construit de Biden şi omologii săi europeni.

Washingtonul a împărtăşit informaţii Parisului

Washingtonul a urmărit campania electorală şi a împărtăşit informaţii Parisului despre o posibilă intervenţie din Rusia, de la boţi la conturi false, deşi majoritatea eforturilor cibernetice ale Moscovei în acest moment sunt concentrate pe partajarea propagandei pentru a sprijini efortul de război din Ucraina, au spus oficialii.

Aliaţii occidentali au lucrat pentru a impune sancţiuni economice drastice asupra Moscovei şi pentru a furniza Ucrainei echipamentul militar necesar. Putin a fost deja forţat să-şi reducă dramatic obiectivele de război.

Dar ar primi un impuls major printr-o victorie a lui Le Pen în Franţa. Aceasta, chiar dacă şi-a concentrat platforma asupra problemelor economice şi şi-a atenuat retorica, nu şi-a schimbat prea mult programul politic ce include măsuri precum tăierea beneficiilor imigraţilor şi respingerea priorităţii dreptului UE faţă de cel naţional.

„Le Pen reprezintă o ameninţare istorică pentru una dintre cele mai importante democraţii din Europa”, a spus Lauren Speranza, directorul programului Transatlantic de Apărare şi Securitate al Centrului pentru Analiza Politicii Europene. „Ea l-a lăudat pe Putin, care este un criminal de război, şi depinde de bani de la ruşi.

„Dacă ea va conduce Franţa, va fi incredibil de dificil să menţinem unitatea relativă pe care comunitatea transatlantică a arătat-o ​​până acum în războiul din Ucraina. Alegerea ei ar juca direct pentru obiectivul lui Putin de a exacerba fisurile din NATO”, a continuat Speranza. 

Ea nu poate totuşi nici azi să se scuture de admiraţia ei pentru Putin.

În 2017, Le Pen şi-a exprimat sprijinul pentru invazia Crimeii de către Putin şi s-a opus sancţiunilor UE ca răspuns la anexare. Dacă ar fi câştigat atunci, se angajase să ridice sancţiunile. Cu doar două săptămâni în urmă, ea a declarat Televiziunii Franceze că Putin „ar putea deveni din nou un aliat al Franţei” după ce războiul se va termina.

„Rusia nu pleacă nicăieri. Întotdeauna am spus că o mare putere poate fi un aliat în mai multe situaţii””, a explicat ea pentru postul public France 2..

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite