Politician german, amendat după ce a desenat svastici naziste pe maşini cu numere de înmatriculare ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un politician local german de extremă dreapta a fost condamnat la plata unei amenzi pentru că a desenat svastici naziste pe maşini cu numere de înmatriculare ucrainene, relatează joi dpa, citată de Agerpres.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Martin Kühne, consilier municipal la Baden-Baden (sud-vest), a fost condamnat de un tribunal local pentru insultă şi "folosirea simbolurilor unor organizaţii neconstituţionale", după ce a desenat simboluri naziste şi a scris "F..k UA", cu majuscule, pe două autovehicule.

Folosirea simbolurilor şi sloganurilor naziste este interzisă prin lege în Germania, aminteşte dpa. Tribunalul l-a condamnat la plata a 50 de rate zilnice, sancţiune bazată pe venitul net zilnic potenţial al celui condamnat pentru a asigura că efectul ei este la fel de dur pentru toţi. Suma exactă nu a fost precizată.

Kühne a făcut apel iniţial la condamnarea sa, dar apoi s-a răzgândit, contestând doar nivelul amenzii, a menţionat tribunalul. Martin Kühne a demisionat la sfârşitul lui august din partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) după ce poliţia a anunţat acuzaţiile ce i se aduc şi a afirmat că va renunţa şi la postul său din consiliu.

Acest caz intervine pe fondul creşterii preocupărilor privind popularitatea AfD, precum şi vizavi de susţinerea AfD faţă de retorica rusă privind invazia lansată de Kremlin în Ucraina.  

Svastica, asociată cu Holocaustul

Svastica este unul dintre cele mai detestate simboluri naziste din lume. Este asociată cu anti-semitismul, cu Holocaustul şi una dintre cele mai ucigaşe grupări de extremă dreapta din lume. Svastica este simbolul folosit de partidul nazist german în cel de-al doilea război mondial, avatarul preferat al lui Hitler.

Simbolul este astăzi folosit în continuare de grupările neo-naziste şi în unele părţi din lume este interzis, reproducerea sa în public fiind pedepsită prin lege. Până să fie folosit de nazişti, svastica a avut o istorie de peste 12.000 de ani, fiind întâlnită aproape peste tot în lume. Evident cu o semnificaţie diferită faţă de cea a Germaniei Naziste. Folosirea svasticii este atestată încă din paleolitic, iar simbolul a fost perpetuat şi în neolitic.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite