Poliţia conchide că olandezul Arjen Kamphuis, un colaborator WikiLeaks, a dispărut într-un accident de caiac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia norvegiană a anunţat vineri încheierea unei anchete cu privire la misterioasa dispariţie a lui Arjen Kamphuis, un colaborator olandez al WikiLeaks, dat dispărut de un an în Norvegia, conchizând în favoarea tezei unui accident de caiac, relatează AFP.

Expertul în securitate cibernetică, în vârstă de 47 de ani, nu a mai fost revăzut după ce a plecat de la hotelul la care s-a cazat, la Bodø, în nordul Norvegiei, la 20 august, ceea ce a provocat o mulţime de teorii conspiraţioniste din cauza legăturii sale cu WikiLeaks.

Reţelele de socializare văd mâna CIA, Rusiei sau o dispariţie deliberată a unui expert în disimulare, în vederea realizării unui proiect secret în favoarea lui Julian Assange, fondatorul australian al WikiLeaks.

Celebră după ce a publicat documente stânjenitoare pentru diplomaţia şi armata americane, organizaţia a catalogat la rândul său această dispariţie drept ”stranie” şi l-a prezentat pe olandez ca pe un asociat al lui Julian Assange, în prezent încarcerat în Marea Britanie şi vizat de o cerere de extrădare către Statele Unite, unde este acuzat de spionaj.

”Poliţia a conchis că domnul Kamphuis a fost, foarte probabil, victima unui accident, în seara lui 20 august 2018, în timp ce făcea caiac în Fiordul Skjerstad (...) şi că, apoi, s-a pierdut pe mare”, au anunţat anchetatorii într-un comunicat, vineri.

”Corpul său nu a fost găsit încă”, au adăugat ea.

Misterul este cu atât mai dens cu cât telefonul lui Arjen Kamphuis a activat antene de releu la 30 august, la zece zile după dispariţia sa, în apropiere de Stavanger (sud-vest), la aproximativ 1.000 de kilometri de Bodø.

Poliţia a explicat că a fost vorba despre doi şoferi de TIR din Europa de Est, care au găsit telefonul, laptopul şi alte bunuri ale lui Arjen Kamphuis, în timp ce pescuiau în locul unde a fost găsit, de asemenea, caiacul său.

Ei au luat aceste obiecte cu ei, ceea ce explică faptul că telefonul a activat relee în timp ce treceau prin Stavanger.

”Poliţia nu are vreun motiv să creadă că şoferii de TIR au fost implicaţi în dispariţia domnului Kamphuis în vreun fel”, a precizat aceasta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite