Planul B al Greciei presupunea grăbirea investigaţiilor de corupţie asupra companiilor germane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras: „Dacă creditorii noştri pregăteau un Grexit, oare nu ar fi trebuit să ne pregătim şi noi o apărare?“
Alexis Tsipras: „Dacă creditorii noştri pregăteau un Grexit, oare nu ar fi trebuit să ne pregătim şi noi o apărare?“

Grecia avea un plan de urgenţă în cazul în care ar fi fost  forţată de creditori să intre în faliment tehnic. Acest plan includea naţionalizări, dar şi dovezi de corupţie care vizează companii germane, a anunţat o publicaţie elenă.

Planul, la care a făcut aluzie vineri prim-ministrul Alexis Tsipras, era realizat „să mărească costurile unei rupturi“ pentru creditorii Greciei, notează jurnalul „Efimerida Ton Syntakton“. 

Citând surse guvernamentale, publicaţia a scris că planul includea naţionalizarea monopolului de jocuri grec OPAP, care a fost privatizat în 2013, a taxelor de autostradă şi a celor puse pe cel mai mare pod al ţării. Atena ar fi grăbit investigaţia în cazurile de corupţie ce implică firme germane active în Grecia, inclusiv Siemens, Lidl, Allianz, MAN şi Hochtief.

Germanii, care au ajutat Grecia cu cele mai mari sume, încă din 2010, se află printre cei mai duri critici ai eforturilor de reformă greceşti din ultimii cinci an. Ministrul de Finanţe neamţ Wolfgang Shäuble a sugerat în trecut o ieşire temporară a Greciei din zona euro, notează AFP.

Vineri, Tsipras a spus Parlamentului că îl autorizase pe fostul ministru de Finanţe Yanis Varoufakis să pregătească „un plan de apărare“ în cazul în care Grecia va fi forţată să iasă din Eurogrup. „I-am dat ordinul personal de a pregăti o echipă care să pună la cale un plan de apărare în caz de urgenţă“, a declarat Alexis Tsipras, fără a intra în detalii despre ce presupunea acel plan.

„Dacă creditorii noştri pregăteau un Grexit, oare nu ar fi trebuit să ne pregătim şi noi o apărare?“, a întrebat Tsipras referindu-se la scenariul ieşirii Greciei din zona euro. Însă el a insistat că administraţia sa „nu a avut şi nu a pregătit niciodată planuri de a scoate ţara din euro“, conchide AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite