PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru al lui 2022, din cauza războiului, anunţă serviciul de statistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty
Foto: Getty

Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru din 2022 faţă de aceeşi peroadă a anului trecut, din cauza războiului rus, relevă joi date publicate de către serviciul de stat al statisticii, relatează AFP.

Invazia Ucrainei, lansată de către Vladimir Putin la 24 februarie, a afectat foarte puternic economia ucraineană, oprind numeroase întreprinderi şi obligând altele să-şi reorienteze producţia.

Fondul Monetar Internţional (FMI) anticipează o scădere şi mai puternică a PIB-ului ucrainean în acest an, cu 35%, însă ministrul ucrainean al Finanţelor Serghii Marcenko declara la jumătatea lui mai AFP că se aşteaptă la o scădere cu ”45-50%” în 2022.

Inflaţia a scăzut în Ucraina în mai, la 2,7%, însă a atins 18% pe un an, anunţă joi statistica ucraineană.

Scumpirea produselor alimentare a continuat să accelereze, mai ales a produselor de bază, ca orezul (14,3%), fructele (11,5%) sau peştele, legumele şi pastele (între 3,2 et 5,9%).

Preţul ouălor a scăzut, însă, puternic (-21,2%).

Inflaţia -o consecinţă a războiului rus - a crescut vertiginos la 16,4%, în aprilie, pe un an.

Ea ar putea atinge 20% la sfârşitul anului, pe 12 luni, potrivit unor proiecţii ale Băncii centrale ucrainene.

la 2 iunie, Banca centrală ucrainană a crescut puternic dobânda directoare, la 25%,de la 10%, cu scopul de a controla inflaţia galopantă şi de a proteja grivna, moneda ucraineană, de repercusiunile economice ale invaziei ruse.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite