Peste 70 de avocaţi au fost reţinuţi de poliţie la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a reţinut şi interogat marţi, timp de câteva ore, 73 de avocaţi care protestau faţă de intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor aflaţi în piaţa Taksim din Istanbul.

Avocaţii s-au adunat în incinta Palatului de Justiţie din Istanbul pentru a denunţa acţiunea poliţiei, scandând sloganuri precum „Taksim e peste tot!“, „Rezistenţa e peste tot!“, a povestit o avocată sub protecţia anonimatului.

Poliţia a intervenit în Palatul de Justiţie pentru a-i împrăştia şi a reţinut 73 dintre aceştia după o serie de încăierări.

În cursul serii, toţi au fost eliberaţi după ce au fost interogaţi, a precizat CHD într-un comunicat dat publicităţii.

Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, preşedintele barourilor din Turcia, Metin Feyzioglu, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceste arestări. „Vom merge (de la Ankara) la Istanbul pentru a discuta cu autorităţile la faţa locului“, a scris Feyzioglu.

La rândul său, Partidul pentru Pace şi Democraţie a cerut într-un comunicat „eliberarea imediată a avocaţilor reţinuţi şi lansarea unei anchete împotriva responsabililor care au abuzat de misiunea lor oficială şi au recurs la violenţă“.

Formaţiunea politică a mai solicitat guvernului să pună capăt folosirii „limbajului violenţei“.

Mai multe zeci de avocaţi din Turcia – 32, în opinia BDP - se află în prezent în arest preventiv ca urmare a presupuselor legături cu organizaţii clandestine, în special cu rebelii kurzi din rândul Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Şeful baroului din Istanbul şi nouă colegi ai săi au fost puşi sub acuzare după ce au criticat atitudinea judecătorilor în raport cu apărarea în cursul unei audieri, în aprilie 2012, într-un controversat proces legat de proiectul unei lovituri de stat împotriva guvernului islamist-conservator.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite