Peste 3.000 de deţinuţi ucraineni au cerut mobilizarea în armată pentru a beneficia de eliberarea condiţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.000 de deţinuţi de drept comun încarceraţi în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizaţi în armată, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat vineri o lege care permite eliberarea condiţionată a deţinuţilor dispuşi să meargă pe front pentru a lupta în războiul cu Rusia, potrivit datelor prezentate marţi de vice-ministrul ucrainean al justiţiei, Olena Visotska, relatează agenţia EFE.

Recruți ucraineni se antrenează să manipuleze drone FOTO EPA-EFE
Recruți ucraineni se antrenează să manipuleze drone FOTO EPA-EFE

Kievul estimează că în total aproximativ 20.000 de deţinuţi vor solicita înrolarea în armată în schimbul eliberării condiţionate din închisoare.

„Sunt peste 3.000 de persoane. Am prezis acest lucru înainte de adoptarea legii. Nu putem pretinde că se vor alătura toate cele 20.000 de persoane menționate ca potențiali candidați. Pentru că în timpul sondajelor anterioare, aproximativ 4.500 au fost dispuși să facă acest lucru. Acum, acest număr va varia", a spus Olena Visoțka, ministrul adjunct al justiției.

Visoțka a subliniat că factorii decisivi din lege sunt dorința și motivația condamnaților de a semna contracte cu Forțele Armate ale Ucrainei și că  legea include măsuri de precauție în cazul în care cineva consideră că semnarea unui contract cu Forțele Armate este o oportunitate de a câștiga libertate fără intenția de a lupta.

De aceea, când vorbim despre cifre, despre numărul celor care ar dori să se alăture, acestea sunt doar preliminare. O să vedem totul în practică… Am început să lucrăm pentru ca cei care și-au exprimat dorința să depună documentele relevante. Comisiile medicale militare sunt la lucru și se întâlnesc cu comandanții.

Este vital să înțelegeți că legea are anumite măsuri de precauție pentru astfel de cazuri. Sustragerea unui contract atrage o pedeapsă de la 5 la 10 ani închisoare. Așadar, toți cei care vor să speculeze pe această temă s-ar putea confrunta cu o tragere la răspundere suplimentară și pot avea pedepse de până la 10 ani adăugate cele anterioare”, a explicat ea.

Cererile de eliberare condiţionată prezentate sunt în prezent studiate pentru a se stabili conformitatea lor cu dispoziţiile legii, care prevede că nu pot beneficia de eliberarea condiţionată cei condamnaţi pentru asasinate multiple, violuri, fapte de corupţie politică şi infracţiuni împotriva securităţii naţionale, scrie Agerpres.

În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă faţă în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acţiunilor ofensive ale trupelor ruse ce sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

Preşedintele Zelenski a promulgat de asemenea vineri o lege separată care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni ce se sustrag mobilizării. Anterior, a fost adoptată şi promulgată o lege care scade vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

Ucraina poate recruta între 10.000 şi 20.000 de deţinuţi pentru a-şi întări armata, sublinia pe 9 mai ministrul justiţiei, Denis Maliuska, la o zi după ce Rada Supremă (Parlamentul) aprobase o lege care permite anumitor categorii de condamnaţi să iasă mai repede din închisoare dacă se înrolează.

Maliuska a făcut această estimare într-un interviu acordat serviciului BBC în limba ucraineană, în care a explicat că recrutarea deţinuţilor va reduce şi excesul populaţiei carcerale din Ucraina.

„Fac campanie pentru mobilizarea condamnaţilor şi pentru a nu încălca standardele privind numărul de persoane pe metru pătrat" în penitenciare, a spus ministrul ucrainean, care a justificat ''oportunitatea'' ca deţinuţii să meargă în armată prin aceea că reprezintă o formă de reabilitare, mai ales pentru cei care au comis delicte atunci când erau foarte tineri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite