PentagonLeaks. Cum au ținut ucrainenii cu dinții de Bahmut, în ciuda avertismentelor SUA

0
Publicat:

La câteva luni după avertismentele venite de la Washington că Ucraina nu va putea să păstreze Bahmutul în cazul unui asalt al mercenarilor ruși, forțele ucrainene încă se agață de marginea de vest a orașului în ceea ce a devenit cea mai lungă și mai mortală bătălie a războiului.

Soldații ucraineni luptă în continuare pentru Bahmut FOTO Profimedia
Soldații ucraineni luptă în continuare pentru Bahmut FOTO Profimedia

Evaluările americane au fost sumbre încă din ianuarie, conform documentelor secrete ale serviciilor secrete americane, scurse de Jack Teixeira, un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, și obținute de Washington Post. Washingtonul a avertizat cu privire la potențiala încercuire a forțelor Ucrainei în Bahmut și a sugerat că Kievul ar trebui să-și reducă pierderile și să abandoneze orașul.

O evaluare marcată „top secret” a avertizat că avansările „constante” ale Rusiei din noiembrie „puneau în pericol capacitatea Ucrainei de a apăra orașul”, iar forțele ucrainene ar fi probabil „în pericol de încercuire, dacă nu se retrag în luna următoare”.

Avertismentele au rămas în parte parte ignorate. Kievul a considerat păstrarea Bahmutului drept un imperativ cu mult mai mare decât valoarea militară strategică a orașului, argumentând că este necesar pentru a menține moralul național și a refuza Rusiei șansa să se laude cu drepturi asupra oricărui câștig teritorial. Ucraina a spus că prelungirea luptei de la Bahmut a afectat puterea Rusiei prin eliminarea multor soldați, în special din grupul de mercenari Wagner.

Comandantul ucrainean care supraveghează lupta pentru Bahmut, colonelul Pavlo Palisa, a afirmat că nu i s-au transmis niciodată oficial aceste informații americane sau recomandări despre cum să fie valorificată lupta de la Bahmut pentru un avantaj suplimentar.

„Nu sunt un pește atât de mare”, a spus el, vorbind de la un centru de comandă subteran.

Un alt document apărut pe platforma Discord, detaliază modul în care Ucraina ar putea folosi muniții avansate, campanii de informare și tehnologia contra-dronelor pentru a „impune costuri viitoare” forțelor ruse.

Palisa și-a atribuit capacitatea de a apăra părți ale orașului luni de zile unei combinații de război urban clasic și recunoaștere avansată cu drone, inclusiv folosirea bruiajului de semnal.

După ce forțele ruse au spart perimetrul Bahmutului, Palisa a spus că și-a chemat forțele înapoi în blocuri rezidențiale, folosind acoperișurile ca teren înalt și transformând casele în poziții antitanc. Mai adânc în interiorul orașului, ambele părți au început să se bazeze în mare măsură pe drone de recunoaștere pentru țintire și bruiaj pentru a încurca sistemele de navigație ale adversarului.

„Inamicul nostru folosește bruiajul cu adevărat cu succes”, a spus el, referindu-se la măsurile care blochează accesul la semnalele GPS. „Dacă nu avem ochi în aer, nu putem lupta cu inamicul prin focul de artilerie. Este important pentru că nu avem multe proiectile de artilerie. Deci focul nostru de artilerie trebuie să fie precis”.

Tactici învățate

Palisa a spus că Ucraina a învățat și din tacticile rusești, cel mai recent utilizând echipamente care maschează „punctul de origine” al unei drone sau coordonatele care ar dezvălui locația unității care operează dispozitivul. „Dacă ne găsesc dronele, le vor oferi informații că punctul de origine al dronei este undeva în Australia”, a spus el.

Când Palisa a ajuns la postul său la mijlocul lunii ianuarie, evaluările pe care le-a auzit de la ofițerii din jurul său au reflectat pesimismul Washingtonului. „Băieții ăștia au spus << Nu știu, poate două sau trei săptămâni >>”. Dar luni mai târziu suntem încă aici, încercând să facem tot posibilul să păstrăm orașul”, a spus Palisa, exprimându-și încrederea în misiune.

Când apărarea orașului părea imposibilă în momentele critice, Ucraina a desfășurat în mod repetat unități de elită pentru a proteja drumurile de aprovizionare și pentru a stabiliza situația.

Deși această strategie a reușit, permițând Ucrainei să mențină un control pe marginea de vest a orașului, linia frontului a devenit din ce în ce mai instabilă în ultimele zile, potrivit comandanților.

Pe măsură ce se apropie contraofensiva, Ucraina pregătește întăriri

Bahmutul este ținta principală a operațiunilor rusești în estul Ucrainei. Moscova a spus că capturarea orașului va pune bazele pentru preluarea controlului asupra întregii regiuni Donețk a Ucrainei, din care forțele ruse ocupă în prezent puțin mai mult de jumătate.

Într-o declarație de joi, ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale conduse de unități aeropurtate „au dejucat încercările inamicului de a contraataca” și de a desfășura întăriri în nordul și sudul Bahmutului.

În afara Bahmutului, soldatul ucrainean Ian Melnikav a comandat un batalion care apără orașului încă din noiembrie. El a spus că Ucraina a reușit să prelungească lupta pentru că comandanților săi de pe teren li s-a permis să opereze cu o autonomie mai mare decât rușilor. Când a ascultat comunicațiile interceptate, el a spus că a auzit adesea comandanții ruși cerând permisiunea de la superiori pentru a face mici ajustări operaționale, ceea ce le-a încetinit mișcările.

„Putem coopera direct cu diferite unități și, atunci când ne aflăm într-o situație proastă, putem apela la diferite unități pentru a ne ajuta”, a spus el. 

Totuși, luptele din stradă au devenit atât de intense în ultima lună încât multe unități ucrainene trebuie să fie schimbate din oraș după doar două săptămâni, potrivit prim-locotenentului.

Palisa a spus că deficitul de muniții a forțat în mod repetat trupele sale din Bahmut să se retragă din pozițiile lor. „Nu avem suficiente proiectile”, a spus el, „și recunosc că plătim cu viețile soldaților noștri”.

„Pot da o evaluare a succesului misiunii numai după ce totul este terminat”, a subliniat el, evitând întrebarea dacă lupta a meritat viețile pierdute și materialul cheltuit. „Fiecare soldat înțelege că atunci când ținem orașul, când ne aflăm în interiorul Bahmutului, dăm timp unităților noastre nou create să se antreneze și să se pregătească pentru acțiuni viitoare”, a spus el.

Decizia Ucrainei de a nu ceda Bahmutul a avut, de asemenea, un cost ridicat; orașul este în mare parte in ruine. Casele și blocurile de apartamente au fost distruse de folosirea intensă a artileriei, iar străzile, parcurile și grădinile sunt pline de schije. „Mi-ar plăcea să văd orașul fără toată distrugerea”, a spus Palisa. „Dar dacă ajută la salvarea altor orașe ucrainene, trebuie să facem ceea ce trebuie să facem”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite