Patru supravieţuitori ai atacului comis de Breivik, aleşi deputaţi în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
InsulaUtoia unde Anders Breivig a ucis 69 de persoane
InsulaUtoia unde Anders Breivig a ucis 69 de persoane

Patru tineri laburişti care au supravieţuit atacului armat comis de către Anders Behring Breivik pe Insula Utoeya în 2011 au intrat în Parlamentul norvegian, a anunţat Partidul Laburist, marţi, a doua zi după alegerile legislative, relatează AFP.

Treizeci şi trei de tineri care au scăpat cu viaţă în urma atacului armat comis de către extremistul de dreapta la 22 iulie 2011 au candidat pentru un mandat de parlamentar.

În pofida înfrângerii suferite de coaliţia de stânga în exerciţiu, condusă de Jens Stoltenberg, patru dintre ei au reuşit să fie aleşi, a anunţat pentru AFP Anne Odden, o purtătoare de cuvânt a grupului parlamentat laburist. În total, Partidul Laburist a câştigat 55 de mandate din cele 169 ale Parlamentului norvegian.

Acuzându-şi victimele că încearcă să obţină avantaje pe baza promovării multiculturalismului, Breivik a deschis focul la o tabără de vară a Tineretului Laburist, provocând moartea a 69 de persoane, majoritatea adolescenţi. Cu puţin timp înainte, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvenului, la Oslo, un atentat soldat cu opt victime.

Extremistul de dreapta a fost condamnat în august 2012 la 21 de ani de închisoare, o pedeapsă maximă care va putea fi prelungită atât timp cât va fi considerat o ameninţare pentru societate.

Alegerile legislative de luni s-au încheiat cu o victorie clară a dreptei, deschizând calea unui nou guvern din care ar urma să facă parte Partidul Progresului (FrP), o formaţiune populistă antiimigrare.

O perioadă de timp, Anders Behring Breivik a fost membru al FrP, însă formaţiunea s-a demarcat clar de ucigaş, care, la rândul său, i-a reproşat că este prea consensuală.

Cu 16,4% din sufragii, acest partid a obţinut al treilea cel mai bun rezultat în alegeri de la fondarea sa în urmă cu 40 de ani, chiar dacă se află într-o scădere netă în comparaţie cu rezultatul-record de 22,9% înregistrat în 2009.

Din cei 169 de deputaţi aleşi în noul Parlament norvegian, doar trei sunt de origine străină, inclusiv un reprezentant al FrP.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite