Patru avioane de vânătoare de tip F-16 au sosit în Lituania în vederea consolidării frontului estic al NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioane F-16 FOTO EPA-EFE
Avioane F-16 FOTO EPA-EFE

Patru avioane de vânătoare de tip F-16 ale armatei daneze au sosit vineri la baza aeriană Zokniai, în Lituania, care a îndemnat la consolidarea prezenţei aliaţilor din cadrul NATO pe teritoriul său în contextul crizei ruso-ucrainene, relatează AFP.

„Această decizie are loc la momentul potrivit”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care i-a salutat pe pe militarii danezi.

Cele patru avioane daneze de vânătoare urmează să efectueze misiuni de patrulare în spaţiul aerian baltic până la 1 aprilie 2022 împreună cu alte patru avioane poloneze de tip F-16, prezente în Lituania de la 1 decembrie.

Numeroase exerciţii sunt prevăzute în aceste două luni.

„Această perioadă este deosebit de îngrijorătoare nu doar pentru Lituania”, un stat membru NATO, „ci şi pentru toţi aliaţii din NATO”, a declarat preşedintele lituanian, subliniind că decizii concrete adoptate de NATO permit „crearea încrederii şi să ne simţim mai în siguranţă”.

Lituania este îngrijorată în mod special de mişcările de trupe ruse din Belarusul vecin.

Forţele ruse deplasate în Belarus sunt „mult mai numeroase decât în timpul exerciţiului militar Zapad”, subliniază ministrul lituanian al Apărării Arvydas Anusauskas.

Rusia şi Belarusul au anunţat exerciţii militare comune, prevăzute în februarie.

La începutul lui ianuarie, Danemarca a anunţat că trimite o fregată cu 160 de marinari la bord, în susţinere, la Marea Baltică.

Şase avioane americane de vânătoare au aterizat recent la baza Amari, în Estonia, în vederea unei consolidări a securităţii în regiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite