Partidul FIDESZ a câştigat alegerile din Ungaria. Orban a obţinut al patrulea mandat de prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Împreună cu aliaţii - creştin-democraţii - partidul poate conta pe 135 din 199 de locuri în parlament. Cu două mai mult, decât cele deţinute de coaliţia de guvernământ înainte de alegeri.

Partidul de guvernământ „FIDES – Uniunea Civilă Maghiară” condus de premierul Viktor Orban a câştigat o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Ungaria. Împreună cu aliaţii mai mici, creştin-democraţii, FIDES poate conta pe 135 din 199 de locuri în Adunarea de Stat a ţării (parlamentul unicameral), a arătat Biroul Electoral Naţional.

Tandemul partidului de guvernământ va păstra o majoritate constituţională de două treimi în cel mai înalt organism legislativ al Ungariei. Acest lucru va fi esenţial pentru agenda noului guvern pe care Orban, în vârstă de 58 de ani, urmează să-l formeze. El a ocupat funcţia de prim-ministru pentru trei mandate consecutive şi va rămâne în funcţie încă patru ani.

Sondajele din ajunul alegerilor i-au prognozat o victorie, dar faptul că s-a dovedit a fi atât de impresionantă pare să fi surprins pe mulţi experţi.

Acum nu mai există nicio îndoială că Orban a reuşit să aleagă cursul politic potrivit în condiţiile conflictului militar din Ucraina vecină, care a devenit aproape tema principală a campaniei electorale. Declarând că securitatea şi interesele propriei ţări sunt înainte de toate pentru el, politicianul a refuzat să furnizeze arme Kievului şi s-a pronunţat împotriva embargoului privind achiziţionarea de petrol şi gaze ruseşti. În acelaşi timp, Orban a condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina şi a sprijinit alte sancţiuni ale UE împotriva Moscovei.

În acelaşi timp, el a acuzat opoziţia politică că încearcă să atragă Ungaria în conflictul din Ucraina şi că se complică cu autorităţile de la Kiev pentru a influenţa rezultatele votului. Declarând că cetăţenii maghiari vor trebui, de fapt, să facă o alegere „între război şi pace”, politicianul a reuşit nu doar să mobilizeze susţinătorii săi din FIDES cu un astfel de discurs, ci şi să câştige sprijinul alegătorilor indecişi. Acest lucru a predeterminat o prezenţă ridicată la secţiile de votare, al cărei nivel s-a apropiat de recordul de 70% stabilit la alegerile precedente din 2018.

Lupta din 3 aprilie a fost în principal, pentru 199 de locuri în Adunarea de Stat a Ungariei, dintre care 93 sunt repartizate pe liste de partid, iar 106 - în districtele uninominale. După ce au fost procesate aproape 100% din buletine de vot, Biroul Electoral Naţional a raportat că FIDES şi Partidul Creştin Democrat (PPCD) au câştigat 53% din voturi pe listele de partid, adjudecându-şi victoria în 88 de circumscripţii cu un singur mandat. Vor avea 135 de locuri în noul parlament - cu două mai multe decât acum.

O coaliţie pestriţă de şase partide de opoziţie, numită „Uniunea pentru Ungaria”, a reuşit să câştige doar 35% din voturi pe listele de partide şi să câştige în 18 circumscripţii cu un singur mandat, contrar previziunilor. Aceasta i-a oferit 56 de locuri de deputat.

Mişcarea naţionalistă „Patria noastră”, care şi-a asigurat sprijinul a 6,2% dintre alegători la votul pe listele de partid, poate conta pe şapte mandate parlamentare.

Un alt loc în adunare va reveni unui reprezentant al minorităţii germane, care a reuşit să depăşească pragul de 0,3% stabilit pentru el. Pragul de intrare în parlament este mult mai mare: pentru un partid - 5%, pentru un bloc de două partide - 10%, pentru o coaliţie de trei sau mai multe partide - 15%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite