Alegeri în Ungaria. Viktor Orban şi partidul său FIDESZ au câştigat alegerile din Ungaria. Marki-Zay şi-a recunoscut înfrângerea UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Ungariei FOTO EPA-EFE
Steagul Ungariei FOTO EPA-EFE

Peste 8,3 milioane de cetăţeni ai Ungariei au fost chemaţi duminică la urne pentru a-şi exprima votul în cel mai incert scrutin din istoria post-comunistă a ţării.

UPDATE 06.30 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat în discursul de victorie de după alegerile parlamentare de duminică, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se numără printre adversarii săi, alături de “birocraţi de la Bruxelles” şi de media internaţională.

“Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari: aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şii instituţiile imperiului Soros, media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp”, a spus Orban, potrivit cnn.com.

Viktor Orban este cunoscut ca fiind un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 04.30 Partidul de guvernământ „FIDES – Uniunea Civilă Maghiară” condus de premierul Viktor Orban a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Ungaria. Împreună cu aliaţii mai mici, creştin-democraţii, FIDES poate conta pe 135 - cu două mai multe decât acum - din 199 de locuri în Adunarea de Stat a ţării (parlamentul unicameral), a spus Biroul Electoral Naţional.

O coaliţie pestriţă de şase partide de opoziţie, numită „Unitate pentru Ungaria”, a reuşit să câştige doar 35% din voturi pe listele de partide şi să-şi adjudece victoria în 18 circumscripţii cu un singur mandat, contrar previziunilor. Aceasta i-a oferit 56 de locuri de deputat.

Mişcarea naţionalistă „Patria noastră”, care şi-a asigurat sprijinul a 6,2% dintre alegători la votul pe listele de partid, poate conta pe şapte mandate parlamentare. Un alt loc în adunare va reveni unui reprezentant al minorităţii germane, care a reuşit să depăşească pragul de 0,3% stabilit pentru el. Pragul de intrare în parlament pentru partide este mult mai mare: pentru unul - 5%, pentru un bloc de două partide - 10%, pentru o coaliţie de trei sau mai multe partide - 15%.

UPDATE 04:17 (03.17 ora Budapestei) Potrivit datelor oficiale publicate de Biroul Electoral Naţional (NVI), la numărarea a peste 98.77% din voturi rezultatele sunt următoarele:

  • Fidesz-KDNP a câştigat alegerile cu 53,13% din voturi
  • Uniunea pentru Ungaria s-a clasat pe locul al doilea cu 35,01%
  • Patria noastră s-a clasat pe locul al treilea cu 6,18%.

UPDATE 00:52 Potrivit datelor oficiale publicate de Biroul Electoral Naţional (NVI), la numărarea a peste 85% din voturi rezultatele sunt următoarele:

  • Fidesz-KDNP a câştigat alegerile cu 53,71% din voturi
  • Uniunea pentru Ungaria s-a clasat pe locul al doilea cu 34,41%
  • Patria noastră s-a clasat pe locul al treilea cu 6,31%.

Estimarea alocării locurilor parlamentare de către NVI:

  • Fidesz-KDNP: 135 (suficient pentru o supermajoritate)
  • Uniunea pentru Ungaria: 56
  • Patria noastră: 7

Autoguvernarea Naţională a Germanilor din Ungaria va delega şi un purtător de cuvânt al minorităţii în parlament, deoarece au adunat suficiente voturi pentru a trece pragul parlamentar pentru a face acest lucru.

UPDATE 23:40 Márki-Zay îşi recunoaşte înfrângerea. Péter Márki-Zay, candidatul Uniunii pentru Ungaria la funcţia de prim-ministru, a recunoscut victoria electorală a Fidesz, duminică seara la Budapesta, relatează postul de ştiri de stat MTI. Vorbind la patinoarul artificial City Park, el a spus: „Nu vreau să-mi ascund dezamăgirea şi tristeţea, nu ne-am gândit niciodată că acesta va fi rezultatul”. Politicianul de opoziţie a descris concursul electoral ca fiind extrem de inegal, dar a spus că nu contestă rezultatul.

UPDATE 23:25 - „Am obţinut o victorie uriaşă”, a declarat prim-ministrul Viktor Orbán, preşedintele Fidesz şi prim-ministrul Ungariei, duminică seara, la cartierul general al Fidesz-KDNP, în noaptea alegerilor, duminică seara, potrivit unei ştiri transmise de postul de ştiri de stat MTI. Vorbind pe o scenă din faţa centrului de evenimente Bálna din Budapesta, cu puţin timp înainte de ora 24.00, premierul a spus: „Am câştigat o victorie uriaşă, atât de mare încât se vede de pe lună, dar cu siguranţă de la Bruxelles”.

„Arătăm bine, arătăm mai bine, poate că nu am arătat niciodată mai bine decât în ​​seara asta”, a spus el. Orbán le-a spus şi maghiarilor din Transcarpatia (Ucraina) să reziste, să nu se teamă, căci patria-mamă este cu ei.

UPDATE 00:05 (23.5 ora Budapestei) - Potrivit datelor Biroului Electoral Naţional (NVI), după numărarea a peste 75% din totalul voturilor:

  • Fidesz-KDNP conduce cu 54,25%
  • Uniunea pentru Ungaria este pe locul al doilea cu 33,92%
  • Patria noastră este pe locul trei cu 6,36%

Estimarea de către NVI a alocării locurilor parlamentare:

  • Fidesz-KDNP: 135 (suficient pentru o supermajoritate)
  • Uniunea pentru Ungaria: 57
  • Patria noastră: 7

Se pare că toate sondajele care raportaseră un decalaj de o singură cifră între alianţa naţională-conservatoare în exerciţiu şi Uniunea pentru Ungaria au fost greşite. 

UPDATE 23.25 (22.25 ora Budapestei) Conform celor mai recente date ale Biroului Electoral Naţional (NVI) obţinute după numărarea a peste 60% din voturi:

  • Fidesz-KDNP este în frunte cu 55,16% din voturi
  • Uniunea pentru Ungaria este pe locul doi cu 33,09%
  • Patria noastră este pe locul trei cu 6,45%.

Estimarea alocării locurilor parlamentare (NVI):

  • Fidesz-KDNP: 134
  • Uniunea pentru Ungaria: 58
  • Casa noastră: 7

UPDATE 23:00 (22.00 ora Budapestei) - Potrivit rezultatelor publicate de Biroului Electoral Naţional (NVI), cu 43,32% din voturile listelor de partid numărate:

  • Fidesz-KDNP conduce cu 56,65%
  • Uniunea pentru Ungaria este în urmă cu 31,74%
  • Patria noastră are 6,54%

Estimarea alocării locurilor parlamentare:

  • Fidesz-KDNP: 133 (doar suficient pentru o supermajoritate de 2/3)
  • Unite pentru Ungaria: 58
  • Casa noastră: 8

În acest moment, este aproape sigur că Viktor Orbán va obţine al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru. De asemenea, se pare că partidul naţionalist de dreapta Patria noastră va obţine locuri în adunarea naţională.

UPDATE 22:40 (21.40 ora Budapestei) - Potrivit rezultatelor publicate de Biroul Electoral Naţional (NVI), cu 36,32% din voturile listelor de partid numărate:

  • Fidesz-KDNP conduce cu 58,12%
  • Uniunea pentru Ungaria este în urmă cu 30,41%
  • Patria noastră are 6,57%

Estimarea alocării locurilor parlamentare:

  • Fidesz-KDNP: 134 (suficient pentru o supermajoritate de 2/3)
  • Uniunea pentru Ungaria: 57
  • Patria noastră: 8

UPDATE 22:30 (21.30 ora Budapestei)- Lázár conduce împotriva lui Márki-Zay

În al 4-lea district electoral al judeţului Csongrád-Csanád, János Lázár conduce cursa împotriva lui Péter Márki-Zay, cu 51,83% din voturi faţă de 40,02% a lui Márki-Zay, cu 62,39% din voturi numărate.

În Ungaria, parlamentarii sunt aleşi în două moduri: 106 reprezintă circumscripţii individuale din întreaga ţară, restul de 93 fiind numiţi prin aşa-numitele „liste de partid”.

UPDATE 22:12 (21.12 ora Budapestei) Biroul Naţional Electoral (NVI) actualizează rezultatele:

Cu 23,03% din voturile listelor de partid procesate:

  • Fidesz-KDNP conduce în continuare cu 59,99%
  • Uniunea pentru Ungaria are 28,89%
  • Patria noastră are 6,58%.

Potrivit proiecţiilor de locuri ale biroului electoral, acest lucru ar însemna că Fidesz-KDNP al lui Viktor Orbán ar putea să-şi păstreze supermajoritatea cu 134 de locuri. Uniţi pentru Ungaria ar obţine 57 de locuri, iar Patria noastră ar obţine opt locuri.

UPDATE 22.07(21.07 ora Budapestei) PRIMELE REZULTATE. Potrivit primelor rezultate publicate pe valasztas.hu (Biroul Naţional Electoral) cu 16,76% din buletinele de vot procesate:

  • Fidesz-KDNP conduce cu 61,93% din voturi
  • Uniunea pentru Ungaria este pe locul doi, cu 27,06%
  • Patria noastră (Mi Hazánk) are 6,61%.

Este foarte important de remarcat în acest moment, că majoritatea voturilor procesate provin din zonele rurale care formează nucleul sprijinului electoral al Fidesz.

Există încă foarte multe circumscripţii electorale în capitală în care nu sunt disponibile rezultate începând cu ora 21:06. 

ŞTIRE INIŢIALĂ Fidesz, partidul premierului în exerciţiu al Ungariei, ultranaţionalistul Viktor Orban, este dat câştigător de un sondaj realizat la comanda RTL klub, dar efectuat cu o zi înainte. În acelaşi timp, opoziţia susţine că alegerile „se joacă”, având în vedere numărul mare de indecişi.

Conform sondajului publicat după închiderea urnelor, Fidesz ar obţine 121 de mandate, iar coaliţia de opoziţie 77. Un mandat este atribuit unui reprezentant al minorităţii germane.

O estimare Politico desemnează Fidesz câştigător cu 49% din voturi, cu patru puncte procentuale mai mult decât coaliţia „În unitate pentru Ungaria!”. 

Dacă rezultatele oficiale vor confirma aceste date, Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani, ar putea forma un nou guvern în jurul său, al patrulea consecutiv de când s-a întors la putere, pe 29 mai 2010. El a mai fost premier al Ungariei între 6 iulie 1998 şi 27 mai 2002.

Prezenţa la urne era estimată la 67,4% la ora 18.30.

În paralel, cetăţenii cu drept de vot ai Ungariei au fost chemaţi să se pronunţe la un referendum pe tema unei legi polemice axate în principal pe interzicerea „propagandei homosexuale” în rândul minorilor.

Referendumul necesită o prezenţă la urne de peste 50% pentru a fi validat. Însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea, aflată deja în vigoare, va înceta să se mai aplice.

Cum a schimbat Orban tema de campanie

Viktor Orban a trecut de la bătălii false cu inamici fictivi în această campanie electorală la a se susţine ca garant al păcii şi stabilităţii pentru maghiari într-o perioadă de război.

Panouri publicitare care evidenţiau referendumul anti-LGBT  al guvernului maghiar, care a avut loc în aceeaşi zi cu alegerile generale, au fost trecute în fundal aproape peste noapte. La fel şi sloganurile de campanie ale opoziţiei maghiare despre combaterea corupţiei sau creşterea salariilor profesorilor. Războiul din Ucraina a transformat radical realitatea politică din Ungaria.

Campania pentru câştigarea celui de-al patrulea mandat consecutiv ca prim-ministru a fost atipică. În ultimele săptămâni, premierul maghiar Orban a încercat să păstreze un echilibru, impunând o oarecare distanţă între el şi Vladimir Putin, cu care a cultivat relaţii strânse în ultimul deceniu. Totuşi, liderul partidului Fidesz a oferit un sprijin limitat pentru Ucraina de când a început invazia rusă în ţara vecină.

Pomeni electorale

Înainte de alegeri, guvernul conservator al Ungariei a făcut o serie de pomeni electorale plătind cel mai mare supliment de pensie la nivel naţional şi oferind familiilor reduceri mari de impozite. Măsurile fac parte dintr-un pachet mai mare de transferuri sociale şi reduceri de taxe în valoare de peste 5 miliarde de euro despre care banca centrală a Ungariei şi unii economişti au spus că ar putea alimenta inflaţia, deja uriaşă, ar putea iniţia o creştere doar pe termen scurt a consumului şi ar afecta balanţa comercială externă a ţării prin declanşarea unui aflux de importuri. 

Totodată, partidul care conduce guvernul maghiar, Fidesz, a cheltuit de opt ori mai mult în campania sa decât toate partidele de opoziţie la un loc.

Pe ce carte a jucat opoziţia

Pentru a câştiga puncte electorale, opoziţia condusă de Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani şi tată a şapte copii, a încercat să îl catalogheze pe Orban drept un „pion al lui Putin” şi să reducă ideea alegerilor la o alegere „între Est şi Vest”.

Mulţi analişti politici spun însă că Orban a reuşit să se menţină atâta timp la putere, în ciuda legăturilor sale cu Putin, tocmai datorită modalităţilor autocratice în care a transformat societatea maghiară în cei 12 ani consecutivi la putere.

Pe lângă schimbarea sistemului electoral pentru a oferi partidului său un mare avantaj la urne, Viktor Orban a constrâns organizaţiile nonguvernamentale, a implementat cenzura împotriva jurnaliştilor şi a creat un sistem de control şi echilibru al puterii sale. Premierul maghiar a construit, de asemenea, un imperiu media pro-guvernamental, care echivalează cu o cameră de ecou pentru naraţiunea sa iliberală.

Iar în mijlocul războiului din Ucraina vecină, acea naraţiune a fost mascată de „siguranţă”. În spoturile TV, premierul maghiar a apărut în ultimele săptămâni drept politicianul al cărui scop principal este să protejeze vieţile maghiarilor şi să ţină trupele maghiare în afara războiului.

Orban a acuzat opoziţia politică ungară că a încheiat „propriul acord secret”, conform căruia dacă ea ar câştiga scrutinul de duminică, atunci „ar porni spre Ucraina transporturi de arme şi ar fi tăiate gazul şi petrolul dinspre Rusia, ceea ce ar distruge Ungaria”. „Acest lucru este riscant şi periculos: aripa stângă se joacă cu focul'', a spus premierul ungar, în opinia căruia Europa se confruntă cu „o criză economică gravă şi profundă ale cărei cauze sunt mai adânci decât războiul ruso-ucrainean”.

În tot acest timp, Orban a semnalat un călduros bun venit celor aproximativ 500.000 de ucraineni care au fugit de război în Ucraina, ceea ce a reprezentat o inversare faţă de atitudinea sa în timpul unei crize migratorii anterioare, când Ungaria a construit un zid ca răspuns la oamenii care fug de conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa.

Referitor la referendum, Viktor Orban a spus că acesta „va decide viitorul copiilor ungari”. „Ungaria îşi poate proteja copiii şi împiedica preluarea controlului de nebunia de gen dacă spunem clar la referendum un lucru simplu: tatăl este un bărbat, mama este o femeie şi toată lumea trebuie să ne lase copiii în pace”, a accentuat Viktor Orban.

„În acest fel ne putem proteja copiii şi dreptul părinţilor de a decide cu privire la educaţia sexuală (a copiilor lor)”, a încheiat şeful executivului ungar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite