Partidul Coaliţia Naţională, de opoziţie, a câştigat alegerile regionale din Finlanda

0
0
finlanda alegeri

Petteri Orpo, liderul Partidului National Coalition (NCP) de opoziţie, şi-a anunţat duminică victoria în primele alegeri regionale din Finlanda.

„NKP a câştigat primele alegeri regionale”, a declarat Petteri Orpo, adresându-se camarazilor săi de partid. Cuvintele sale au fost citate duminică seara de către Agenţia finlandeză de ştiri (CTT).

Până în prezent, au fost numărate 98,5% din voturi,  NCP câştigând 21,5% din opţiunile finlandezilor. Câştigătorul este partidul cu cele mai multe voturi, potrivit Ministerului Justiţiei. NKP a reuşit să câştige pentru că a primit mai multe voturi decât alte partide din regiunile (raioanele sociale) cu cel mai mare număr de locuitori.

Pe locul doi se află partidul coaliţiei guvernamentale „Finland Center” – 19,3%, acelaşi rezultat înregistrându-se şi pentru Partidul Social Democrat condus de premierul Sanna Marin. Urmează partidul de opoziţie "Adevăraţii Finlandezi" cu 11,1% din voturi, urmată de mai multe partide guvernamentale - Uniunea Stângii (8%), Uniunea Verzilor (7,3%), Partidul Popular Suedez (4,9%).

Partidul Creştin Democrat (de opoziţie) a luat 4,2%, iar Mişcarea Acum - 1,8%.

La aceste alegeri, finlandezii au votat candidaţi pentru deputaţi ai consiliilor regionale create în urma reformelor recente. Competenţele legate de activităţiile autorităţilor sanitare, pompierilor şi furnizarea diferitelor servicii sociale vor fi transferate de la municipalităţi către aceste consilii.

Locuitorii capitalei Finlandei nu au votat la aceste alegeri, deoarece oraşul Helsinki nu a fost inclus în niciunul dintre regiunile sociale. În Helsinki, problemele de securitate socială şi asistenţă medicală vor continua să fie decise de Consiliul Local.

Rezultatele finale aprobate vor fi făcute publice pe 26 ianuarie. Prezenţa la vot, conform ultimelor date, a fost de 47,5%.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite