Parlamentul german a recunoscut Genocidul armean.Turcia îşi recheamă ambasadorul din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera inferioară a Parlamentului german a aprobat o moţiune prin care uciderea armenilor în Imperiul Otoman, în urmă cu un secol, este recunoscută drept genocide, relatează Associated Press.Moţiunea a fost adoptată cu un singur vot împotrivă şi o abţinere.

Istorici estimează că până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de otomani în perioada Primul Război Mondial, iar numeroşi experţi consideră că este vorba despre primul genocid din secolul al XX-lea.

Turcia neagă că aceste masacre, care au început în 1915, constituie un genocid şi susţine că este vorba despre victime ale războiului civil şi unor tulburări. Ankara insistă, de asemenea, că acest bilanţ este exagerat.

Între alte state, Franţa şi Canada au recunoscut genocidul armean.

Sute de etnici turci, care reprezintă cea mai importantă comunitate străină din Germania, au protestat miercuri la Berlin faţă de aceste acuzaţii de genocid, în timp ce premierul turc a avertizat că votul poate afecta relaţiile dintre cele două ţări.

Armenia a salutat joi decizia Parlamentului german de a recunoaşte genocidul armean din 1915.

„În timp ce Germania şi Austria, ca foşti aliaţi ai Imperiului Otoman, recunosc acum partea lor de responsabilitate în Genocidul armean, autorităţile din Turcia continuă cu încăpăţânare să respingă genocidul comis de Imperiul Otoman”, a declarat ministrul armean de externe Edward Nalbandian, într-un comunicat.

Turcia îşi recheamă ambasadorul din Germania 

Turcia îşi recheamă ambasadorul din Germania, pentru consultări, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin) a adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat joi premierul turc Binali Yildirim. 

 ''Recunoaşterea de către Germania a anumitor acuzaţii nefondate şi deformate constituie o eroare istorică'', a reacţionat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara, Numan Kurtulmus, pe contul său de Twitter.

Premierul turc Binali Yildirim a apreciat că „lobby-ul armean rasist este responsabil pentru decizia eronată a deputaţilor germani“. 

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Désir, a salutat joi rezoluţia prin care camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin (Bundestag) a recunoscut genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, oficialul francez subliniind cu acest prilej că guvernul de la Paris va continua să sprijine recunoaşterea universală a acestui genocid, transmite AFP. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite