Parlamentari germani, iritaţi de trimiterea unor avioane NATO în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O forţă NATO alcătuită din avioane de recunoaştere, care include personal german şi urmează să fie trimisă să ajute Turcia să efectueze misiuni de patrulare la frontiere, a provocat furia unor politicieni din Germania, care s-au plâns că nu au fost consultaţi în acest sens, relatează AFP online.

"Guvernul trebuie să informeze imediat Parlamentul în legătură cu detaliile acestei mobilizări, mai ales (cu privire la) ce fel de misiuni vor fi atribuite acestor avioane şi care este destinaţia datelor pe care le culeg", a declarat duminică, pentru cotidianul Bild, Tobias Lindner, însărcinat cu probleme în domeniul Apărării în cadrul Verzilor.

În pofida faptului că misiunea implică trimiterea unor trupe germane în străinătate, Guvernul a anunţat că nu intenţionează să consulte Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului german.

Ministerul Apărării a subliniat că această mobilizare vizează să asigure misiuni de supraveghere aeriană, ci nu operaţiuni armate.

NATO intenţionează să transfere temporar avioane AWAC de la baza aeriană Geilenkirchen, situată în vestul Germaniei, la baza Konya, situată în centrul Turciei, afirmă Ministerul german al Apărării într-o scrisoare din 18 decembrie, dezvăluită duminică.

Germania contribuie cu aproximativ 30% din personalul NATO care serveşte cele 17 avioane de tip Boeing E-3A Sentry AWAC de la Geilenkirchen, se arată în această scrisoare.

Era neclar imediat câte avioane urmează să fie trimise să ajute Ankara să "asigure securitatea Turciei", în contextul conflictelor din Siria şi Irakul vecine.

Tensiunile au sporit după ce Ankara a doborât un avion rusesc de război, despre care Turcia - o ţară membră NATO - afirmă că i-a încălcat spaţiul aerian şi i-a ignorat în mod repetat avertismentele.

Sahra Wagenknecht, vicepreşedinta Partidului Die Linke (extremă stânga), a catalogat misiunea drept "extrem de periculoasă" şi a îndemnat la un vot în Bundestag asupra acesteia.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Bundestagului, social-democratul Wolfgang Hellmich, a apreciat că momentul în care a fost dezvăluită informaţia este "puţin ciudat", având în vedere că parlamentarii sunt plecaţi în vacanţă şi nu au abordat încă această problemă.

Camera inferioară a Parlamentului german a fost consultată la începutul lui decembrie în legătură cu intenţia Berlinului de a contribui cu până la 1.200 de militari în cadrul unor operaţiuni internaţionale împotriva jihadiştilor din cadrul Statului islamic (SI) atât în Siria, cât şi în Irak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite