Papa Pius al XII-lea știa despre Holocaust. Scrisoarea cu „valoare enormă” descoperită în arhivele Vaticanului

0
Publicat:

Papa Pius al XII-lea, suveranul Bisericii Catolice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ştia despre Holocaust, a declarat un cercetător pe baza unei scrisori găsite în arhivele Vaticanului, transmite sâmbătă agenţia ANSA, citată de Agerpres.

Papa Pius al XII-lea și Adolf Hitler. FOTO arhivă
Papa Pius al XII-lea și Adolf Hitler. FOTO arhivă

Criticat de unii istorici pentru că nu a vorbit despre lagărele naziste, Papa Pius al XII-lea a fost, în opinia altora, un lider care a acţionat în secret pentru a salva vieţile multor evrei.

Scrisoarea găsită în arhivele Vaticanului, care a fost publicată de cotidianul Il Corriere della Sera, a fost adresată de un iezuit german, părintele Lothar Koenig, secretarului papei Pius al XII-lea, Robert Leiber.

În scrisoarea datată 14 decembrie 1942 se menţionează uciderea în fiecare zi a mii de oameni. Documentul face referire la lagărele de concentrare de la Dachau şi Auschwitz.

Scrisoarea a fost găsită de Giovanni Coco, arhivist la Arhiva Apostolică a Vaticanului, care spune că documentul „are o valoare enormă”.

„Este un caz unic”, a declarat el pentru Il Corriere della Sera.

Supranumit de istoricul John Cornwel „Papa lui Hitler“

Pe numele său Eugenio Pacelli, s-a născut la Roma în 1878, a studiat filozofia la Universitatea Gregoriană şi teologia la Saint Apollinaire, devine cardinal în 1929 şi Secretar de Stat în 1930. În 1919 a fost numit nunţiu papal în Germania. În 1933, doar la câteva luni după ce Hitler preluase puterea, semnează cu Von Pappen un concordat în termenii căruia accepta principiul separării statului de biserică, slăbind în mod considerabil poziţia Partidului centrist catolic şi, mai ales, a sindicatelor catolice în Germania.
 
În 1939, Pacelli a devenit papă sub numele de Pius al XII-lea şi, întâmplător sau nu (dar fapt considerat de adversarii săi o dovadă de netăgăduit a existenţei unei camarile germane în jurul său), a acceptat ca aproape întreg anturajul său să fie de naţionalitate germană (cu excepţia Secretarului de stat Maglione) şi a doi consilieri (Domenico Tardini şi Giovanni Battista Montioni, viitorul Papă Paul al VI-lea.

 Papa Pius al XII-lea a fost supranumit de către istoricul John Cornwel, drept „Papa lui Hitler“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite