Papa Francisc ajunge pe tărâm polonez într-o ambianţă sumbră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc ajunge miercuri pe tărâm polonez, unde atacul islamist comis marţi dimineaţă asupra unei biserici catolice din nordul Franţei a umbrit ambianţa înainte de Zilele Mondiale ale Tineretului şi va face mesajul său de deschidere în faţa migranţilor mai puţin receptat de public, relatează AFP.

Înainte de baia de mulţime de la sfârşitul săptămânii de la Cracovia, unde mii de tineri catolici din întreaga lume au sosit încă de marţi pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, Suveranul Pontif va avea parte de o etapă diplomatică delicată.

El urmează să se întâlnească miercuri după-amiază cu preşedintele polonez Andrzej Duda, la Castelul Wawel din Cracovia, apoi cu episcopii din patria fostului papă Ioan Paul al II-lea.

Există riscul unui dialog al surzilor între papa din ţara tangoului şi apărător al „Bisericii săracilor“ şi episcopii conservatori polonezi, comentează AFP.

Nostalgici după carismaticul Ioan Paul al II-lea, salutat pentru rolul său în prăbuşirea comunismului, catolicii ultraconservatori polonezi văd cu ochi răi eforturile actualului papă pentru o Biserică mai flexibilă şi milostivă.

Mulţi episcopi polonezi „nu sunt de acord cu direcţia acestui pontificat“, în special cu apelurile la deschidere în faţa celor consideraţi „păcătoşi“, cum ar fi mamele necăsătorite sau persoanele recăsătorite, subliniază Christopher Lamb, un expert în problemele Vaticanului, pentru The Tablet

Pe plan politic, îndemnurile şi gesturile Suveranului Pontif argentinian în favoarea migranţilor, inclusiv musulmani, sunt greu digerate într-o ţară al cărei premier conservator şi catolic Beata Szydlo nu vrea impunerea unor cote de refugiaţi.

Ea se opune politicii uşilor deschise pentru refugiaţi din motive de securitate, care ar urma să fie consolidate după atacul comis marţi dimineaţă întro biserică din Normandia şi revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic. Doi tineri l-au ucis pe un preot tăindu-i gâtul şi au rănit grav un enoriaş înainte de a fi împuşcaţi mortal de forţele de ordine la Saint-Étienne-du-Rouvray.

Într-un mesaj, papa s-a declarat „bulversat“ de acest act sângeros produs în timpul unei slujbe.

La Cracovia, ale cărei străzi sunt invadate de tineri catolici, această veste a umbrit ambianţa şi a generat unele temeri.

Însă majoritatea celor veniţi în oraşul din sudul Poloniei pentru Zilele Mondiale ale Tineretului spun că nu se tem de producerea vreunui atentat. Pentru a preveni un eventual act terorist, autorităţile poloneze au mobilizat un dispozitiv impresionant de securitate: 20.000 de poliţişti, 9.000 de pompieri, 800 de membri ai Serviciului de protecţie al Guvernului şi 11.000 de grăniceri.

Joi, papa va vizita sanctuarul Fecioarei de la Czestochowa, iar vineri va merge la fostul lagăr de concentrare Auschwitz, unde aproximativ 1,1 milioane de persoane, în mare parte evrei, au fost assinate de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vizita urmează să se încheie cu o slujbă de seară sâmbătă şi cu o mesă duminică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite