Papa Francisc a acceptat demisia unui cleric polonez acuzat de ignorarea abuzurilor

0
Publicat:

Reprezentanţii papei Francisc în Polonia au anunţat sâmbătă că suveranul pontif a acceptat demisia unui arhiepiscop polonez acuzat, într-un documentar, că nu a acţionat cu privire la abuzurile împotriva copiilor, informează Reuters, citată de Agerpres.

Papa Francisc. FOTO arhivă EPA EFE
Papa Francisc. FOTO arhivă EPA EFE

Într-un documentar realizat în 2021 de postul de televiziune TVN24, preotul Andrzej Dymer, care a decedat în acel an, era acuzat că a abuzat copii, iar arhiepiscopul diecezei Szczecin-Kamien, Andrzej Dziega, care a ştiut despre acest lucru încă din 1995, nu a luat nicio măsură.

„Sfântul părinte Francisc a acceptat demisia arhiepiscopului Andrzej Dziega din funcţia de arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien'', a anunţat pe site-ul său Nunţiatura Apostolică în Polonia, reprezentanţa diplomatică a Vaticanului în această ţară.

Potrivit unui comunicat al site-ul arhidiecezei Szczecin-Kamien, Dziega se pensionează.

În niciuna dintre declaraţii nu s-a făcut referire  la acuzaţiile împotriva lui Andrzej Dziega, care a fost arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien din 2009.

Arhidieceza nu a dat curs imediat unei cereri de comentarii din partea Reuters, iar Dziega nu a putut fi contactat pentru comentarii, arată sursa citată. 

Postul de televiziune TVN2 a relatat sâmbătă că, după difuzarea documentarului, Andrzej Dziega l-a concediat pe Dymer din funcţia de director al unui institut medical situat în Szczecin, nord-vestul Poloniei.

Dymer a murit înainte de judecarea recursului

În 2008, presa poloneză a relatat că Dymer a fost condamnat de un tribunal al bisericii pentru abuzuri sexuale împotriva minorilor. Andrzej Dziega a înaintat recurs, dar recursul nu s-a judecat înainte de moartea clericului.

Una dintre mai devotate ţări catolice din Europa, Polonia s-a confruntat cu o serie de scandaluri de abuzuri împotriva copiilor, iar biserica din această ţară a anunţat, în urmă cu doi ani, că, în perioada 1 iulie 2018 - 31 decembrie 2020, a primit 368 de plângeri privind abuzuri săvârşite împotriva minorilor.

71% din populaţia Poloniei se declară catolică, potrivit unui recensământ din 2021.

Amintim că, în 2021, Papa Francisc i-a îndemnat pe catolici să se concentreze asupra victimelor abuzurilor comise de membri ai clerului pentru ca acestea să nu se mai repete şi să-şi facă mai puţine griji cu privire la reputaţia Bisericii Catolice.

În 2022, un fost preot din dioceza catolică din Osnabrueck, în nord-vestul Germaniei, a fost exclus din cler de Papa Francisc, pentru abuzuri asupra minorilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite