Pandemia COVID-19. După România, şi Cehia intră în colimatorul italienilor din cauza măştilor sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Aproximativ 680.000 de măşti şi ventilatoare, trimise de China Italiei pentru a o ajuta să îndiguiască epidemia noului coronavirus, au fost confiscate - printr-o eroare - de către vameşi din Cehia, în contextul în care peninsula a înregistrat sâmbătă un nou record de 800 de morţi în decurs de o zi, potrivit unei anchete a cotidianului italian La Repubblica. Cehia a recunoscut faptele duminică.

Cercetătorul ceh Lukas Lev Cervinka a fost primul avertizor de integritate care a avertizat ONG-uri.

Cehia şi-a recunoscut duminică eroarea şi a dat asigurări că nu cunoaşte, însă, provenienţa acestor măşti, confiscate de vameşii cehi.

Cehia se lăuda marţi că a reuşit să confişte măşti şi ventilatoare ”furate unor întreprinderi cehe de către infractori fără scrupule care voiau să le vândă cu tarife majorate pe piaţa internaţiomală”, povesteşte Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica.

Reuters scria miercuri că autorităţiel cehe au confiscat aproape 700.000 de măşti a căror proveninenţă era neclară.

Însă cercetătorul a trimis atunci forografii şi înregistrări video unor ONG-uri europene, pentru a scoate adevărul la lumină - la bordul camioanelor poliţiei de frontieră se aflau cutii ştampilate cu steagul italian şi chinez, cu înscrisuri în italiană şi mandarină care nu lăsau loc niciunei îndoieli. ”Ajutor umanitar chinez pentru Italia”.

Ministerul ceh al Sănătăţii a dezminţit, iniţial, informaţiile dezvăluite de avertizorul de integritate, după care majoritatea presei cehe a preluat ştirea şi a difuzat imaginile.

Ambasada Italiei la Praga a difuzat ulterior, la rândul său, versiunea cercetătorului, preluată de seriosul cotidian economic Hospodarské Noviny.

Guvernul ceh a sfârşit prin a recunoaşte adevărul, afirmând că materialul provenea dintr-o încărcătură a Crucii Roşii din provincia chineză Zhejiang destinată Italiei, însă fără să precizeze cum a ajuns încărcătura pe teritoriul ceh.

Ministerul ceh de Interne şi-a asumat vina pe Twiter.

”Ministerul de Interne şi-a exprimat regretul faţă de această neînţelegere şi este pecale să discute cu provincia Zhejiang pentru a rezolva problema”, se arată într-un comunicat semnat de către vicepremierul Jan Hamacek, totodată ministru de Interne.

Însă, dă asigurări cercetătorul Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica, din ”motive logistice”, expeditorul ar fi anunţat Ambasada Italiei faptul că lasă materialul sechestrat la dispoziţia autorităţilor cehe şi că proceda la experierea unei noi încărcături către Italia.

Pentru moment nu se ştie dacă marfa a fost deja distribuită serviciilor de sănătate cehe.

”Acesta nu este deloc un gest politic european, este o poveste foarte ruşinoasă”, mai acuză Lukas Lev Cervinka în cotidianul italian.

Acuzaţii la adresa României

Recent, digi24.ro relata despre o acuzaţie a Italiei la adresa României legată de blocarea unui transport de măşti de protecţie.

„Se întâmplă că în lume există ţări care ne ajută şi ţări care au decis să se gândească doar la ele. Noi îi denunţăm pe cei din urmă. Adică pe cei care ţin pentru ei măştile noastre. Apoi, în alte cazuri, alertăm Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia Mondială a Comerţului că sunt ţări care îşi asumă acţiuni anticomerciale, pentru că dacă tu blochezi într-o vamă măştile cumpărate de o firmă care ne aparţine, deci nu de Guvern, ci de o firmă italiană, tu ai şi un comportament împotriva regulilor comerţului”, i-a răspuns Luigi Di Maio, ministru de externe al Italiei, unui reporter care l-a întrebat despre un transport de măşti blocat de România.

La scurt timp de la apariţia informaţiei, Ambasada Italiei la Bucureşto a transmis că nicio activitate atribuibilă statului român nu a făcut obiectul vreunei plângeri sau condamnări, nici măcar morale.

Referitor la informaţiile apărute în articolul “Italia acuză România de practici incorecte pentru că i-a blocat un transport de măsti de protectie” Ambasada Italiei în România, confirmând că iniţiativele contrarii dreptului internaţional vor fi denunţate oriunde vor avea loc, precizează că nicio activitate atribuibilă statului român nu a făcut obiectul vreunei plângeri sau condamnări, nici măcar morale. Din contră, suntem siguri de colaborarea autoritătilor române în urmărirea eventualelor operaţiuni ilegale comise de oricine pe teritoriul său şi le mulţumim pentru această”, este răspunsul ambasadei.

 Grupul de Comunicare Strategică anunţa miercuri că, în urma sesizării poliţiştilor de frontieră din aeroportul Cluj-Napoca, în baza Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 7 din 11.03.2020, Direcţia de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia şi conţineau 10.000 măşti chirurgicale, 17.000 măşti menaj, 400 măşti de unică folosinţă , 45 de costume de protecţie medicală, 400 de botoşi protecţie încălţăminte.

Autorităţile române au dispus acum două săptămâni suspendarea pentru o perioadă de şase luni a distribuţiei în afara României de medicamente si a tuturor produselor sanitare care au legătură cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul pentru COVID-19.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri