Opoziția din Turcia contestă mii de buletine de vot după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul partid de opoziție din Turcia a declarat miercuri că a depus plângeri privind suspiciuni de nereguli la mii de urne de vot în cadrul alegerilor istorice de duminică, în care președintele Tayyip Erdogan a obținut rezultate mai bune decât se aștepta.

Alegeri în Turcia  FOTO Shutterstock
Alegeri în Turcia FOTO Shutterstock

Muharrem Erkek, un vicepreședinte al Partidului Republican al Poporului (CHP), partid secularist, a declarat că neregulile de la fiecare urnă de vot au variat de la un singur vot numărat greșit până la sute de astfel de voturi, transmite Reuters.

El a declarat că CHP a ridicat în mod oficial obiecții cu privire la 2.269 de urne de vot la nivel național pentru alegerile prezidențiale și 4.825 pentru votul parlamentar care a avut loc tot duminică.

Partidul AK, condus de Erdogan, cu rădăcini islamiste, și aliații săi naționaliști, aflat la putere, au surprins sondajele de opinie prin câștigarea unei majorități puternice în parlament.

În ceea ce privește votul prezidențial, Erdogan se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin pe 28 mai împotriva contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, după ce a fost la un pas de pragul de 50% necesar pentru a câștiga categoric în primul tur.

Opoziția: Erdogan a pierdut votul de încredere pe care l-a căutat

Kilicdaroglu, președintele CHP, a obținut 44,9% în ceea ce a fost considerată cea mai mare provocare electorală la adresa guvernării de 20 de ani a lui Erdogan. Un al treilea candidat, Sinan Ogan, a obținut 5,17%.

Urmărim fiecare vot în parte, chiar dacă nu schimbă rezultatele generale”, a declarat Erkek reporterilor la Ankara.

În total, au fost instalate 201.807 urne de vot pentru aceste alegeri, în Turcia și în străinătate, a precizat Erkek.

Termenul pentru contestarea rezultatelor alegerilor prezidențiale a expirat luni, iar cel pentru votul parlamentar a expirat marți, a precizat Erkek, adăugând că CHP și-a depus toate contestațiile în aceste termene.

Alianța de opoziție din care face parte CHP a făcut apel la alegătorii tineri, în special, să se prezinte la urne pentru a-l susține pe Kilicdaroglu în turul doi, afirmând că primul tur a arătat că Erdogan a pierdut votul de încredere pe care l-a căutat.

Erdogan, aflat acum în pole position, spune că doar el poate asigura stabilitatea în Turcia, stat membru NATO, în timp ce se confruntă cu o criză a costului vieții, cu o inflație în creștere și cu impactul cutremurelor devastatoare din februarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite