Opozant din Belarus: Lukașenko a fost spitalizat de urgență după o întâlnire cu Putin. Starea sa, considerată critică
0Despotul belarus Aleksandr Lukașenko încă nu s-a întors de la Moscova, unde a plecat miercuri într-o vizită de două zile, întrucât i s-a făcut rău brusc în urma unei întâlniri cu ușile închise cu Vladimir Putin și a fost transportat de urgență la un spital din capitala Rusiei, scrie opozantul Valerii Țepkalo pe contul său de Twitter.
Agenția de presă Belta, fidelă regimului Lukașenko, a relatat despre sosirea lui Lukașenko la Moscova și despre prezența sa la diferite reuniuni în cadrul Forumul Economic Eurasiatic, dar nu și despre întoarcerea liderului belarus din capitala Rusiei.
Potrivit lui Țepkalo, Lukașenko încă nu a revenit de la Minsk, deoarece a fost internat în stare critică la Spitalul Clinic Central din Moscova.
Liderul de la Minsk a fost transportat la spital după ce i s-a făcut rău brusc în urma unei întâlniri cu ușile închise cu Vladimir Putin, ceea ce a provocat speculații în presa ucraineană asupra unei posibile otrăviri.
Ţepkalo scrie că Lukaşenko este supus unor proceduri de „purificare a sângelui”.
„În prezent, el se află în continuare sub îngrijire medicală acolo. Specialişti de prim-plan au fost mobilizaţi să se ocupe de starea critică în care se află. S-au efectuat proceduri de purificare a sângelui, iar Lukaşenko a fost considerat netransportabil”, afirmă opozantul belarus.
„Eforturile de salvare a dictatorului belarus vizează să disipeze speculaţiile cu privire la o presupusă implicare a Kremlinului în otrăvirea acestuia”, adaugă Valerii Ţepkalo.
Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 68 ani, a mai dispărut din viața publică timp de aproape o săptămână după ce a asistat la parada de 9 mai de la Moscova.
La prima sa apariție publică, Lukașenko susținuse că problemele sale de sănătate fusese cauzate de un adenovirus sau „ce-o fi fost”.
„Dacă cineva crede că voi muri, atunci să se calmeze. Nu am de gând să mor, băieți. Va trebui să vă luptați cu mine pentru foarte mult timp de acum încolo”, a declarat el.
Lukașenko conduce în mod autoritar Belarusul începând din 1994 și este considerat principalul aliat al lui Putin, permițându-i acestuia din urmă să folosească Belarusul ca rampă de lansare pentru invazia din Ucraina.
Cu câteva zile înainte de ultima plecare a lui Lukașenko la Moscova, șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, dezvăluise că au fost inițiate discuții secrete cu despotul belarus, iar acesta era dispus la schimbarea taberelor.
„Fie că ne place de el sau nu, Lukașenko nu e un idiot. Nici el nu-și dorește o repetare a zilei de 24 februarie 2022. De altfel, opinia lui nu a fost luată în considerare atunci, dar el a început să tragă concluzii, așa cum văd eu și cum vede toată lumea”, a declarat Budanov, citat de Ukrainska Pravda.