Operaţiuni antiteroriste de amploare desfăşurate la Bruxelles; şase persoane au fost arestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe operaţiuni antiteroriste de amploare au fost desfăşurate de autorităţile belgiene în Bruxelles, joi seara, în legătură cu atacurile teroriste de la aeroportul Zaventem şi din reţeaua de metrou a capitalei europene. Şase persoane au fost reţinute în mai multe zone din oraş, incluzând trei suspecţi arestaţi în faţa Parchetului Federal, relatează CNN.

Trupe speciale ale poliţiei belgiene au organizat raiduri în centrul oraşului, precum şi în cartierele Schaerbeek şi Jette, beneficiind de sprijinul armatei şi de elicoptere de supraveghere. Operaţiunile au început în jurul orei locale 21.00 (ora României 22.00) şi au durat până târziu în noapte.

Ziarul belgian „Le Soir” relatează că locuitorii din Schaerbeek ar fi auzit o explozie puternică în jurul orei locale 21.45 (ora României 22.45). Poliţia belgiană, asistată de forţele armate, a interzis accesul într-o parte a cartierului, încercuind zona în jurul unei clădiri din cartierul nord-estic.

De altfel, anchetatorii au percheziţionat timp de câteva ore un apartament din Schaerbeek, care părea a fi punctul critic al intervenţiei din suburbiei.

Autorităţile belgiene au oferit puţine detalii despre operaţiuni, neprecizând identitatea persoanelor reţinute sau scopul lor, însă Ministerul de Interne a confirmat că acţiunile au legătură cu investigaţia privind atacurile teroriste de pe 22 martie. Un comunicat al Parchetului Federal menţionează că cei şase suspecţi vor petrece noaptea în arest, iar o decizie privind reţinerea lor pe o perioadă mai lungă va fi luată vineri dimineaţă.

Trei dintre suspecţi au fost arestaţi chiar din faţa sediului Parchetului Federal, situat într-o zonă ultra-centrală a oraşului, conform CNN.

Doi suspecţi ai atacurilor de marţi sunt căutaţi de autorităţile belgiene, dar deocamdată nu există informaţii care să confirme sau infirme dacă ei se află printre persoanele arestate joi seara. O persoană văzută cu fraţii El Bakraoui, care s-au detonat la aeroportul Zaventem, precum şi o alta suspectă de complicitate la atacul de la metrou au fost date în urmărire generală, însă identităţile lor nu au fost stabilite, iar despre al doilea suspect nu se ştie dacă a dedicat în atacul din apropierea staţiei Maelbeek sau dacă a reuşti să scape.

Concomitent, o altă operaţiune antiteroristă a avut loc joi seara la Paris, unde autorităţile franceze au anunţat că au capturat o persoană suspectată de implicare în planificarea unui nou atac terorist în capitala ţării, însă echipe de genişti au rămas până târziu în noapte în cartierul din care aceasta a fost ridicată.

31 de persoane au murit şi peste 300 au fost rănite marţi, în trei atacuri cu bombă executate de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic în aeroportul Zaventem şi în apropierea staţiei de metrou Maelbeek din Bruxelles. Autorităţile suspectează că cinci persoane au fost implicate în executarea atacurilor, trei dintre aceştia fiind identificaţi: fraţii Ibrahim şi Khalid el Bakraoui şi Najim Laachraoui, cu toţii morţi în urma atacurilor sinucigaşe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite