Operaţiunea „Mafiile Petrolului”: zeci de arestaţi şi active de un miliard de euro, confiscate de poliţia italiană de la clanurile mafiote

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Zeci de persoane au fost arestate joi, inclusiv o moştenitoare a petrolului, după ce poliţia italiană a destructurat o fraudă masivă cu combustibil a grupurilor mafiote, relatează AFP.

„Operaţiunea „Mafiile Petrolului” a capturat peste 50 de suspecţi, iar poliţia a confiscat aproape 1 miliard de euro în active legate de spălarea banilor mafiei şi frauda fiscală prin produse petroliere.

Desfăşurate de diferite clanuri din cadrul sindicatelor Camorra (Napoli) şi  ‘Ndrangheta (Calabria), diferitele scheme au evidenţiat „ sinergia dintre mafii şi criminali cu guler alb ”, au declarat procurorii într-un comunicat.

Peste 173 de milioane de euro au fost spălate în diferite scheme legate de petrol, investigate de poliţie din 2015, au declarat procurorii din Napoli, Roma şi două provincii din Calabria unde organizaţia criminală Ndrangheta este ferm înrădăcinată.

Peste 1.000 de poliţişti au participat la operaţiune, joi, confiscând proprietăţi, afaceri şi numerar în valoare de aproape 1 miliard de euro (1,19 miliarde de dolari).

Ancheta a descoperit „convergenţa gigantică” a diferitelor grupuri mafiote care s-au reunit pentru a importa şi comercializa ilegal produse din combustibil, în timp ce spălarea banilor avea loc prin intermediul unor persoane de legătură şi al companiilor-paravan.

Prin etichetarea frauduloasă a importurilor sau transporturilor de produse petroliere, suspecţii au reuşit să evite taxele, în timp ce o serie de companii fantomă au emis plăţi false pentru provizii inexistente, permiţând clanurilor să spele bani din activităţile lor ilegale.

O schemă de combustibil diesel a „Ndrangheta” implicând 12 companii, 5 depozite de combustibil şi 37 de benzinării, a presupus evitarea accizelor şi TVA-ului - numai, într-un singur an, din 2018 până în 2019, suspecţii s-au sustras de la plăţi de accize în valoare de 5,8 milioane de euro.

La Napoli şi Roma, poliţia a vizat clanul „Moccia”, descris ca unul dintre grupurile „cele mai puternice şi periculoase” ale Italiei din cadrul sindicatului infracţional Camorra, cu sediul în Napoli. Clanul este abil în crea relaţii cu personalităţi de conducere din sectorul public şi privat care să-l ajute la investirea veniturilor obţinute ilegal în economia legală, au spus procurorii.

Într-o altă schemă, clanul ar fi făcut echipă cu o fostă cântăreaţă şi văduvă a unui antreprenor petrolier, Anna Bettozzi, a cărei afacere moştenită avea dificultăţi. Injecţiile de numerar spălate de Camorra şi companiile paravan care furnizau facturi false au contribuit la creşterea afacerii cu petrol de la 9 milioane de euro la 370 de milioane de euro în trei ani, au arătat procurorii.

Bettozzi, printre cei arestaţi joi, avea asupra ei 300.000 de euro în numerar când a fost oprită în 2019 într-un Rolls Royce, pe când încerca să ajungă la Festivalul de Film de la Cannes, au spus ei. Ulterior, alţi  1,4 milioane bani cash au fost ridicaţi de la hotelul ei din Milano.

Ancheta asupra schemelor de fraudă petrolieră ale grupurilor ‘Ndrangheta este legată de o operaţiune masivă împotriva grupului mafiot începută în decembrie 2019 şi care a avut ca rezultat arestarea a peste 300 de persoane.

Cei mai mulţi dintre cei prinşi în ceea ce a însemnat cea mai mare lovitură a poliţiei din ultimii ani împotriva clanurilor din zona Vibo Valentia din Calabria vor fi judecaţi într-un „maxi-proces” pentru infracţiuni precum crime, trafic de droguri, extorcare, spălare de bani şi abuz de serviciu.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite