Omicron închide din nou Europa. Experţi sanitari: Duce pandemia „într-o nouă dimensiune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rotterdam în carantină din cauza Omicron FOTO EPA-EFE
Rotterdam în carantină din cauza Omicron FOTO EPA-EFE

Omicron se răspândeşte cu viteză maximă în Europa, conducând la restricţii în numeroase ţări şi stârnind întrebarea dacă nu cumva este varianta de SARS-CoV-2 care ne va infecta pe toţi.

Răspândirea variantei Omicron produce îngrijorări în contextul apropierii sărbătorilor de la final de an. Unele ţări europene au impus deja restricţii într-o încercare de a evita o explozie a infectărilor şi îmbolnăvirilor în urma reuniunilor aşteptate de Crăciun şi Anul Nou.

Cele mai dure restricţii au fost luate în Olanda, care a intrat în carantină până la 14 ianuarie. În această perioadă, magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, cinematografele, muzeele şi teatrele sunt închise, iar numărul vizitatorilor este limitat la două persoane, cu excepţia zilei de 25 decembrie, când se permit patru invitaţi.

„Este prea riscant să intrăm în perioada Crăciunului fără restricţii”, a declarat, la rândul său, premierul Irlandei, Micheal Martin. Ori, în Irlanda, Omicron este deja varianta dominantă de SARS-CoV-2, reprezentând peste 51% din noile cazuri. Micheal Martin a anunţat închiderea cluburilor de noapte, reintroducerea măsurilor de distanţare socială şi limitarea numărului de vizitatori până la 30 ianuarie.

Măsuri similare au fost luate şi în Danemarca până la 15 ianuarie. În ţara scandinavă, barurile şi restaurantele trebuie să-şi închidă uşile la ora 23.00 şi să nu mai servească alcool de la ora 22.00. Teatrele, muzeele şi grădinile zoologice sunt închise.

Unele ţări europene au înăsprit controalele la frontieră. Cei care vor să ajungă în Italia, Irlanda, Grecia, Regatul Unit sau Portugalia trebuie să prezinte un test SARS-CoV-2 negativ la vamă, chiar şi dacă sunt vaccinaţi anti-COVID-19.

Se răspândeşte mai repede decât Delta

Alte ţări se pregătesc să anunţe restricţii, precum Spania, Franţa şi Germania. Premierul Pedro Sanchez a avertizat duminică asupra riscului real ca Spania să se confrunte curând cu „al şaselea val” al pandemiei din cauza Omicron. Liderii regiunilor vor discuta miercuri prin videoconferinţă asupra noilor măsuri, după ce experţii sanitari au estimat că varianta Omicron va deveni în curând dominantă în Spania, ţară cu circa 90% din populaţie vaccinată anti-COVID-19.

În Franţa, Consiliul Ştiinţific a îndemnat sâmbătă guvernul să introducă „restricţii semnificative” pentru Anul Nou. Guvernul ezită deocamdată să dea curs acestei recomandări, rezumându-se la a sfătui primăriile să renunţe la concerte şi la focuri de artificii şi luând în calcul să interzică consumul de alcool în spaţiile publice în noaptea de Revelion.

În Germania, grupul de experţi care îndrumă guvernul german asupra gestionării pandemiei a tras duminică un semnal de alarmă asupra progresiei rapide a variantei Omicron şi a cerut instituirea „în cel mai scurt timp” a unor restricţii menite să diminueze contactele între oameni.

Omicron duce pandemia „într-o nouă dimensiune”, întrucât ea „infectează mult mai multe persoane în foarte scurt timp şi afectează mai mult (faţă de alte variante, n. red.) persoanele vindecate sau vaccinate”, explică cei 19 experţi sanitari germani într-un raport. Potrivit OMS, Omicron se răspândeşte de două ori mai repede decât Delta.

În Marea Britanie, în prezent epicentrul pandemiei de COVID-19 în Europa, consilierul guvernamental pe chestiuni ştiinţifice, Sir Patrick Vallance, a cerut introducerea unor noi restricţii cât mai curând posibil pentru a împiedica supraaglomerarea sistemului de sănătate. Însă, potrivit „The Times”, o treime din miniştrii britanici ezită, inclusiv premierul Boris Johnson. Guvernul britanic este avertizat că riscurile sunt enorme în lipsa restricţiilor, estimările fiind de peste 600.000 de cazuri de infectare, peste 600 de decese şi peste 3.000 de spitalizări pe zi spre finalul anului. Punând aceste informaţii cap la cap, ziarul francez „Le Journal du dimanche” se întreabă dacă nu cumva Omicron este varianta de SARS-CoV-2 care ne va infecta pe toţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite