Exclusiv Oleksandra Matviiciuk, Premiul Nobel pentru Pace: „Românii nu trebuie să uite că libertatea e foarte fragilă și să nu o schimbe pe manipulări de pe TikTok”

0
Publicat:

Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, avocata ucraineana Oleksandra Matviiciuk a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, interviu pe parcursul căruia a vorbit despre dramele războiului din Ucraina și despre viitorul războiului, ca și despre viitorul lui Vladimir Putin.

Oleksandra Matviiciuk, o neobosită luptătoare pentru libertate FOTO Centrul pentru Libertăți Civile
Oleksandra Matviiciuk, o neobosită luptătoare pentru libertate FOTO Centrul pentru Libertăți Civile

Avocată de profesie, Oleksandra Matviiciuk trăiește în Kiev și conduce organizația non-profit Centrul pentru Libertăți Civile, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022. În urmă cu doi ani, Premiul Nobel i-a fost înmânat la Stockholm Oleksandrei Matviiciuk. O neobosită luptătoare pentru drepturile omului, Oleksandra militează activ pentru reforme democratice în țara ei și în regiunea OSCE.

Organizația pe care o conduce a identificat și documentat diverse crime de război comise de Rusia împotriva populației civile ucrainiene. Oleksandra lucrează la Centrul pentru Libertăți Civile din 2007, de la înființarea acestuia.

În 2012, Oleksandra Matviiciuk a devenit membră a Consiliului Consultativ din cadrul Comisarului pentru Drepturile Omului al Parlamentului Ucrainian (Rada Supremă).

După represiunea violentă a demonstrațiilor pașnice din Piața Independenței din Kiev la 30 noiembrie 2013, ea a coordonat inițiativa civică SOS Euromaidan.

Ce impact a avut asupra dumneavoastră războiul din Ucraina?

Au fost atât de multe distrugeri... Să trăiești în timpul unui război la scară largă, înseamnă să trăiești într-o incertitudine totală pentru că nu doar că nu îți poți planifica ziua următoare, nu îți poți planifica nici măcar următoarele ore. Nu știi ce se va întâmpla. Să trăiești în timpul unui asemenea război înseamnă să trăiești într-o teamă constantă pentru tine și pentru cei dragi ție, pentru că nu mai e niciun loc sigur unde să te poți ascunde de rachetele rusești. Însă nu aș vrea să continui în același registru trist, aș vrea de asemenea să adaug că aceste vremuri teribile i-au făcut pe ucraineni să scoată tot ce au mai bun, să fie curajoși, să lupte pentru libertate, să facă alegeri dificile, dar corecte, și să îi ajute pe ceilalți.

Ce credeți că s-ar putea întâmpla în următorii ani privind războiul din Ucraina?

Este foarte dificil de prezis viitorul, pentru că viitorul nu este clar și nici nu este scris dinainte. Sunt multe discuții privind un posibil acord de pace datorită noului președinte ales al Statelor Unite. Dar știm sigur că Rusia nu dorește pacea. Rusia dorește să își ducă la îndeplinire scopul său geostrategic.

Rusia și-a pregătit economia pentru posibilul val de sancțiuni. Rusia a produs multă muniție pentru a ataca și a început războiul la scară largă.

La ora actuală lucrăm în mai multe direcții. Mai întâi de toate, dorim să protejăm oamenii care trăiesc în teritoriile ocupate, pentru că nu putem să îi lăsăm să fie torturați și uciși sub ocupație rusească. În al doilea rând, trebuie să primim garanții de securitate reală, garanții care să descurajeze Rusia de la o nouă invazie.

În al treilea rând, justiția este precondiționată pentru a avea o pace sustenabilă în regiunea noastră.

Și lucrăm pentru a găsi soluții pentru a sparge acest cerc al impunității, impunitate de care Rusia s-a bucurat timp de decenii, comițând crime oribile în Cecenia, Republica Moldova,Georgia, Mali, Libia, Siria. Astfel de crime ar putea urma și în alte țări de pe glob în cazul nefericit în care Rusia câștigă războiul. Am intervievat sute de oameni care au supraviețuit captivității rușilor și toți aceștia mi-au spus că rușii au o viziune a viitorului conform căreia mai întâi vor ocupa Ucraina, după care vor merge în alte țări pe care să le cucerească, mobilizând forțat ucraineni în armata Rusiei. Aș vrea să fiu cât se poate de clară: oamenii din Uniunea Europeană sunt în siguranță doar datorită faptului că ucrainenii continuă să lupte și să reziste agresiunii rusești.

Ați documentat sute de povești teribile ale oamenilor care au supraviețuit captivității rușilor? Ce poveste v-a impresionat cel mai mult?

Când a început războiul ne-am unit eforturile cu zeci de organizații din diferite regiuni. Am construit o rețea națională de oameni care se documentează local. Și, lucrând împreună, am documentat peste 80.000 de episoade de crime de război. Sunt mii și mii de povești umane teribile. Fiecare viață contează, nu putem face o ierarhie.

Vă pot spune însă o poveste teribilă documentată de un coleg. Este povestea unui copil de 10 ani din Mariupol pe care îl cheamă Ilia.

Când a început războiul, rușii nu au permis Crucii Roșii să creeze culoare și să evacueze civilii. Din acest motiv, Ilia și mama lui, Natalia, s-au ascuns de bombardamente la subsolul casei. Deoarece li se terminaseră resursele de hrană și de apă, au hotărât, într-o zi, să apeleze la ajutorul vecinilor. Când au ieșit din adăpost, au fost loviți de tirul de mortieră. Mama sa a fost grav rănită la cap, iar Ilia a fost lovit în picior. Cu ultimele puteri, Natalia și-a dus copilul din nou în adăpost. Răniți și epuizați, ei s-au întins pe canapea și s-au îmbrățișat. Mama și-a protejat copilul până la ultima bătaie a inimii. Natalia a murit înghețată în brațele fiului ei.

Care ar fi cel mai probabil scenariu privind sfârșitul lui Vladimir Putin?

Este foarte greu de făcut o predicție, însă eu aș prefera să îl văd pe Vladimir Putin la Curtea Penală Internațională de la Haga. Pentru că atunci când regimurile autoritare cad, liderii care se cred de neatins pot să fie aduși în instanță. Și vreau să văd asta deoarece dictatorii, când au puterea cu tot aparatul represiv, par puternici. Dar când ajung la Curtea Penală Internațională arată mizerabil. Și cred că merităm să vedem cu toții adevărata față a lui Putin când va fi făcut responsabil pentru crimele sale.

Cum estimați riscul unui plan de pace în Ucraina favorabil Rusiei?

Nu este doar problema Ucrainei, este problema Europei, pentru că nu este un doar un război între două state, este un război între cele două sisteme, cel autocrat și cel democrat. Iar cu acest război Putin încearcă să convingă că democrația, regimul legii și drepturile omului sunt valori false deoarece nu au putut proteja pe nimeni în timpul războiului. Putin încearcă să convingă că Rusia, o țară cu un puternic potențial militar și nuclear, poate rupe ordinea internațională, poate dicta propriile reguli unei întregi comunități internaționale și chiar să schimbe cu forța granițele recunoscute la nivel internațional. Iar dacă va reuși asta, va încuraja și alți lideri autoritari din alte părți ale globului să procedeze la fel. Așa că acest război nu va defini doar viitorul poporului din Ucraina. Acest război va defini viitorul nostru comun.

Sunt țările din Vest responsabile pentru că au înțeles greșit noua Rusie?

Cred că e timpul ca aceste țări să își asume responsabilitatea. Trăim în vremuri foarte tulburi. Iar ordinea mondială, bazată pe charta ONU și pe legislația internațională, se prăbușește în fața ochilor noștri. Activitatea Consiliului de Securitate e paralizată. Sistemul ONU nu poate proteja oamenii împotriva războaielor.

Și e ușor de prezis că astfel de conflicte se vor înmulți în diferite părți ale lumii, pentru că sistemul internațional e defectuos. Așa că în vremuri de criză, când sistemul internațional nu funcționează, contează leadershipul individual, curajul individual și responsabilitatea individuală. Și e timpul să ni le asumăm.

”Rusia autoritară va avea mereu România ca țintă, atât timp cât România va fi democrată și va asigura libertate pentru cetățenii săi”

Ar putea fi România o țintă pentru Rusia, având în vedere faptul că susține mult Ucraina?

România este o țintă pentru Rusia nu doar pentru că susține Ucraina, ci și pentru faptul că simpla existență a lumii libere înseamnă mereu o amenințare pentru dictatori și pentru puterea lor. Așa că Rusia autoritară va avea mereu România ca țintă, atât timp cât România va fi democrată și va asigura libertate pentru cetățenii săi.

Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru români și pentru România în această perioadă dificilă, cu tentative de influențare a alegerilor prezidențiale din exterior și cu alegeri prezidențiale anulate?

Aș vrea să vă spun mai întâi ceva despre ”realitatea” de pe TikTok, ce a influențat alegerile prezidențiale din România. Conform ultimelor date, adulți petrec cel puțin șapte ore pe internet pe zi în medie. Ceea ce înseamnă că realitatea digitală devine din ce în ce mai importantă. Însă realitatea digitală este foarte poluată. Informațiile false, dezinformările și minciunile se distribuie de șase ori mai repede. Iar oamenii încep să își piardă abilitatea de a discerne între adevăr și minciună. Și acesta e un trend general, nu doar în România, când forțele politice încearcă să influențeze oamenii și natura noastră biologică cu minciuni și dezinformări și să ne manipuleze comportamentul, în special în timpul perioadei electorale.

Așa că aș vrea să le reamintesc românilor că libertatea este foarte fragilă și că tot ceea ce avem acum nu este perfect, dar că putem pierde totul foarte repede, în frunte cu libertatea, dacă o schimbăm pe manipulări și dezinformări pe TikTok și pe realitatea virtuală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite