Olanda prelungeşte restricţiile din cauza variantei Omicron. Şcolile se închid cu o săptămână mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Olanda prelungeşte restricţiile anti-COVID până în data de 14 ianuarie, ca măsură împotriva răspândirii variantei Omicron, transmite Reuters. Şcolile primare din ţară se vor închide de săptămâna viitoare.

Guvernul olandez a luat decizia să închidă şcolile din 20 decembrie, cu o săptămână înainte de începerea sărbătorilor de Crăciun. Motivul este dorinţa de a preveni transmiterea virusului de la copii, în rândul cărora sunt cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, la membrii vârstnici ai familiilor, a declarat premierul Rutte, în cadrul unei conferinţe de presă la Haga.

„În mod evident, acesta nu este un mesaj fericit la care speram în apropierea Crăciunului. Dar aceasta nu este o surpriză”, a adăugat el. 

„Nu putem ignora semnalul privind varianta Omicron”, a continuat premierul olandez.

Guvernul prelungeşte până pe 14 ianuarie restricţiile sanitare intrate în vigoare pe 28 noiembrie, pentru o perioadă iniţială de trei săptămâni, conform Reuters. Între acestea se numără închiderea magazinelor neesenţiale, a barurilor şi restaurantelor în fiecare zi, între orele 17:00 şi 05:00. Cetăţenii pot avea doar patru invitaţi la domiciliu de sărbători. Măsurile au intrat în vigoare pe 28 noiembrie pentru o perioadă iniţială de trei săptămâni.

Cazurile de coronavirus sunt cele mai numeroase în rândul elevilor de şcoală primară, au spus, marţi, autorităţile sanitare. Guvernul a decis să închidă şcolile pentru că „există mari îngrijorări cu privire la apariţia variantei Omicron, care se răspândeşte rapid”.

Restricţiile sanitare impuse de guvernul olandez sunt din ce în ce mai nepopulare, fiind înregistrate proteste în oraşe precum Rotterdam şi Haga timp de câteva nopţi în luna noiembrie.

Infecţiile COVID-19 în Olanda, ţară de 17,5 milioane de locuitori, au scăzut de la niveluri record după introducerea restricţiilor pe timp de noapte, dar rămân relativ ridicate, la aproximativ 85 la 100.000 de locuitori.

Olanda a înregistrat aproape 2,9 milioane de infecţii cu coronavirus, cu 20.214 decese asociate. de la începutul pandemiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite