Olaf Scholz, primul mesaj pentru Putin din postura de cancelar: Rusia va plăti „un preţ mare” dacă va ataca Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

Rusia va plăti „un preţ mare” dacă va încălca frontierele Ucrainei, a avertizat miercuri noul cancelar federal al Germaniei, Olaf Scholz, citat de AFP.

„Zilele acestea, ne uităm cu mare îngrijorare la situaţia de securitate de la frontiera ruso-ucraineană. Vom discuta intens despre aceasta în cadrul Consiliului European şi la summitul Parteneriatului Estic” al Uniunii Europene (UE), a declarat Scholz în Bundestag la o săptămână de la preluarea mandatului.

„Permiteţi-mi să repet aici, dacă nu a înţeles încă toată lumea, că predecesoarea mea (Angela Merkel, n. red.) a spus: «Orice încălcare a integrităţii teritoriale va avea un preţ, un preţ mare»”, a declarat Scholz, în condiţiile în care armata rusă a comasat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Occidentul suspectează că Rusia se întăreşte militar la graniţa cu Ucraina pentru a lansa un nou atac împotriva ţării vecine, însă Kremlinul neagă acest lucru şi susţine contrariul, şi anume că NATO ameninţă Rusia.

În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea şi i-a încurajat pe rebelii proruşi din Donbas să pună mâna pe arme împotriva armatei ucrainene. Peste 13.000 de persoane au fost ucise până acum în războiul din Donbas, în cazul căruia Moscova refuză orice propunere de pace deşi susţine că îşi doreşte un acord în acest sens.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite