Oficialii europeni iau în calcul retragerea bancnotei de 500 de euro din circulaţie, în scopul prevenirii actelor teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană va analiza varianta renunţării la bancnota de 500 de euro, a declarat la începutul acestei săptămâni preşedintele BCE, Mario Draghi, în contextul măsurilor luate de Uniunea Europeană în vederea eliminării mijloacelor de plată ce pot fi utilizate pentru finanţarea actelor teroriste.

Potrivit preşedintelui BCE, citat de Reuters, cei care economisesc nu vor fi penalizaţi şi vor putea utiliza bancnota de 200 de euro.

„Oamenii vor continua să economisească în bancnote de 200 de euro“, a explicat Draghi. „Bancnota de 500 de euro este percepută din ce în ce mai mult ca un instrument pentru activităţi ilegale“, a afirmat el, adăugând că eventuala retragere din circulaţie a acestei bancnote „nu are nimic de-a face cu reducerea numerarului“. 

Deşi unii oficiali europeni din domeniul finanţelor afirmă că majoritatea acestor bancnote ar fi în Rusia, aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulaţie anul trecut în zona euro erau reprezentate de bancnote de 500 de euro, notează „The Daily Mail“.

Bancnota de 500 de euro este una dintre cele mai valoroase aflate în circulaţie la nivel mondial, având o valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulaţie, cea de 100 de dolari.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că „există riscul ca bancnotele mari şi marile cantităţi de numerar să poată fi utilizate uşor pentru finanţarea terorismului“, notează Agerpres în pagina sa electronică.

Aceste discuţii au loc pe fondul campaniei UE de eliminare a mijloacelor de plată care pot fi utilizate pentru finanţarea actelor teroriste, după atacurile care au avut loc la Paris în luna noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite