Observatorii OSCE deţinuţi de insurgenţi proruşi în Ucraina au fost eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Observatorii OSCE au fost eliberaţi FOTO Mathieu Radoube
Observatorii OSCE au fost eliberaţi FOTO Mathieu Radoube

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa reţinuţi de insurgenţi proruşi de opt zile în oraşul Slaviansk au fost eliberaţi.

Primarul auto-declarat al Slavianskului, Viaceslav Ponomarev, îmbrăcat în uniformă militară, înarmat şi păzit de voluntarii separatşti, a declarat că acestă eliberare reprezintă un „gest de bunăvoinţă“ din partea lor dar „lupta continuă“, transmite corespondentul Adevărul la Slaviansk, Mircea Barbu. 

„După cum am promis, am celebrat împreună ziua mea, ieri. Au fost oaspeţii mei, iar acum au plecat“, a adăugat Ponomariov.

„Toate cele 12 persoane care figurau pe lista mea au fost eliberate“, a anunţat sâmbătă emisarul rus Vladimir Lukin.

Douăsprezece persoane - şapte străini (observatori OSCE) şi cinci militari ucraineni - au fost reţinute pe 25 aprilie de separatişti proruşi, care îi considerau "prizonieri de război".

Insurgenţii proruşi i-au eliberat şi pe cei cinci militari ucraineni.

Şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a confirmat eliberarea observatorilor săi militari reţinuţi din 25 aprilie de către separatiştii proruşi din estul Ucrainei, la Slaviansk.

„Observatorii militari au fost eliberaţi, dar nu vom face niciun comentariu pe această temă până când nu vor ajunge într-un loc sigur“, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei Natasha Rajakovic.

Echipa de observatori ai OSCE, formată din trei germani, un polonez, un danez, un ceh şi un interpret german, a fost acuzată de separatiştii proruşi că ar fi spionat pentru NATO. OSCE a dezminţit informaţia, precizând că misiunea era efectuată la invitaţia autorităţilor de la Kiev. Doar un observator suedez, Thomas Johansson, a fost eliberat anterior pe motive de sănătate şi pentru că ţara sa nu este membră a NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite