O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești

0
Publicat:

Lituania implementează măsuri drastice de apărare la granița cu enclava Kaliningrad, instalând obstacole permanente cunoscute sub numele de „dinți de dragon” și „arici” pentru a preveni pătrunderea tancurilor și unităților motorizate ale Rusiei.

 „Dinți de dragon” și „arici" apără Lituania de o eventuală invazie rusă - Foto X MOD Lithuania
„Dinți de dragon” și „arici" apără Lituania de o eventuală invazie rusă - Foto X MOD Lithuania

Măsurile sunt parte a unei strategii mai ample, ce include și blocaje rutiere și mine, în urma agresiunii rusești din Ucraina. În același timp, Polonia și alte state europene își întăresc apărarea, iar România ar putea învăța lecții valoroase din aceste inițiative, relatează Defense Romania.

Lituania a instalat „dinți de dragon” antitanc pe podul care leagă teritoriul republicii de Rusia. Ministerul Apărării din Lituania afirmă că aceasta este o „măsură de precauție” pentru a asigura o apărare mai eficientă.

Atât Polonia, cât și Lituania investesc sume considerabile în construirea de fortificații și bariere naturale la granițele lor.

Polonia a început de câteva luni să dezvolte un sistem avansat de apărare la granița estică, ce va include baraje și zone inundabile pentru a face terenul nepracticabil în cazul unei posibile invazii rusești.

Pe de altă parte, Lituania urmează același exemplu și implementează „dinți de dragon” în cadrul unei linii de apărare extinse, pentru care guvernul lituanian alocă 600 de milioane de euro.

Lituania se apără cu „dinți de dragon” și „arici”

Primul pas a fost realizat: de ieri, podul de la Panemune, care conectează Lituania cu Federația Rusă, a fost blocat.

Podul Louisa este proprietatea Federației Ruse, așa că astăzi putem instala obstacole doar în capătul podului. Aici, mișcarea forțelor inamice ar putea fi blocată de aricii noștri, dinții de dragon și sârmă ghimpată. Pe lângă toate aceste măsuri menționate, se mai are în vedere instalarea de obstacole de rezervă - seturi de grinzi metalice,” a declarat ministrul Apărării Naționale, Laurynas Kasciunas.

La începutul lunii august, ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a anunțat o achiziție de 4 milioane de euro de „echipamente de contramobilitate” de la producători locali, despre care a spus că vor fi livrate în 27 de locații din apropierea frontierelor cu Rusia și Belarus, potrivit principalei agenții de presă din Rusia, TASS.

Conform șefului Statului Major General al Lituaniei, Remigijus Baltrenas, granița Lituaniei cu Kaliningrad este variată: se întinde pe uscat, de-a lungul râului Nemen și traversează orașul Neringa, situat între Lituania și Rusia.

Măsurile de contramobilitate sunt extinse, Lituania va instala blocaje rutiere pe malurile râului Nemen, care servește drept graniță naturală între Lituania și regiunea Kaliningrad, precum și Belarus.

Cele mai eficiente soluții de contramobilitate implică combinarea obstacolelor precum dinții de dragon și aricii cu mine.

Cea mai mare parte va fi cheltuită pentru diverse tipuri de mine. Contractele au fost deja încheiate, iar unele mine sunt deja pe drum, altele vor urma,” a declarat Kasciunas, conform televiziunii lituaniene.

Implementarea unor măsuri de apărare precum „dinții de dragon” și barierele naturale reflectă adaptarea la noile tactici de război, care includ amenințări neconvenționale precum atacurile cu drone și incursiunile rapide.

România poate învăța mai multe lecții valoroase din inițiativele de apărare ale Poloniei și Lituaniei și ar putea începe să își consolideze granițele sensibile, în special cele estice și «foarte» estice.”, potrivit jurnaliștilor de la Defense Romania.

Nu putem aplica măsuri standard pe întreaga graniță cu Rusia. Nu este vorba doar de un obstacol natural de apă. Toate cele trei zone au soluții diferite, dar, în final, se vor reuni și vor forma un plan de apărare unificat”, au detaliat oficialii militari lituanieni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite