Ce spune secretarul general NATO despre decizia României de a dona Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT

0
Publicat:

Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia României de a dona Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot, descriind-o ca fiind „foarte necesară” pentru consolidarea apărării aeriene împotriva amenințărilor din partea Rusiei, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg salută decizia României - FOTO EPA-EFE

Am primit cu satisfacţie decizia României de a furniza un sistem Patriot foarte necesar Ucrainei pentru a-şi putea apăra mai bine spaţiul aerian şi poporul în faţa agresiunii ruse", a indicat Stoltenberg într-un scurt comunicat.

El a subliniat din nou importanța pentru aliații Ucrainei de a furniza cât mai rapid posibil mijloacele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile cu rachete și drone rusești.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a afirmat săptămâna trecută că Germania nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, după ce a deja oferit trei astfel de sisteme către Kiev. Pistorius a sugerat că alți aliați ai Ucrainei ar putea să ofere mai mult sprijin în această privință, furnizând baterii Patriot sau rachete pentru acestea. În același timp, Polonia a reafirmat că nu poate elibera sisteme Patriot către Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat încă cel puțin șapte noi baterii Patriot, însă țările care au astfel de sisteme sunt rezervate în a le furniza, deoarece ele fac parte integrantă din sistemele naționale de apărare antiaeriană.

Decizia CSAT - România va dona un sistem Patriot Ucrainei

România a anunțat că va dona Ucrainei un sistem Patriot, în timp ce Statele Unite au suspendat livrările de rachete Patriot și NASAMS către alte țări pentru a le prioritiza pentru armata ucraineană.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis ca România să furnizeze Kievului un sistem de rachete sol-aer PATRIOT. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței care a avut loc joi, 20 iunie, la Palatul Cotroceni.

Ucraina are o nevoie urgentă de aceste sisteme în conflictul cu Rusia, pentru a proteja atât trupele de pe front cât și infrastructurile civile, inclusiv rețelele de producție și distribuție a energiei electrice, care au fost recent ținta unui bombardament masiv în timpul nopții de miercuri spre joi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite