O italiancă de 90 de ani se întoarce la şcoală: „Colegii de clasă sunt ca şi nepoţii mei”

0
0
Foto The Guardian
Foto The Guardian

Annunziata Murgia, o italiancă de 90 de ani, a revenit la şcoală şi este cea mai în vârstă persoană care a participat vreodată la cursurile de gimanziu. Parcursul ei şcolar a fost întrerupt din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

Femeia s-a înscris la o şcoală din apropierea casei sale din Dolianova, Sardinia, şi este hotărâtă să-şi obţină, în sfârşit, diploma, scrie The Guardian

„Îmi place să învăţ, întotdeauna mi-a plăcut. Dar când a izbucnit războiul, totul s-a schimbat. A trebuit să mă angajez. Pe vremuri, doar cei care aveau bani puteau să înveţe”.

Annunziata a povestit că a lucrat ca şi croitoreasă şi chiar dacă nu a mai mers la şcoală, nu a încetat niciodată să citească şi să înveţe singură, atunci când a avut timp.

Pasiunile ei sunt istoria şi muzica. „Întotdeauna mi-au plăcut cărţile de istorie, şi pentru că am experimentat o bună parte din istoria scrisă în cărţi – am văzut consecinţele Primului Război Mondial şi l-am trăit pe cel De-al Doilea”.

Marina Pilia, profesoară de literatură la şcoală, a descris-o pe Murgia ca fiind o elevă foarte pasionată şi implicată.

„Deşi are unele dificultăţi de auz şi nu a fost în cea mai bună formă ieri din cauza unei căzături, participă activ la cursuri, în special la istorie”, a spus aceasta.

Şcoala la care s-a înscris italianca se adresează în special adulţilor care nu au avut posibilitatea să-şi continue studiile şi pentru cei care trebuie să suţină din nou anumite examene. 

Persoanele din clasă cu bătrâna au undeva la 40 de ani şi majoritatea dintre ei se pregătesc să obţină dipolma de gimnaziu.

Murgia mărturiseşte că profesorii ei sunt „fantastici”, iar colegii de clasă sunt „ca şi nepoţii mei”. „Unii mă însoţesc acasă, seara, când este întuneric”, a adăugat ea. Iar în ceea ce priveşte examenul, bunicuţa este pregătită. „Voi da totul.”

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite